Trendy v kuchyni: Pripravte sa na grilovaciu sezónu

Trendy v kuchyni: Pripravte sa na grilovaciu sezónu

Prvé jarné lúče nás lákajú von a vyvolávajú v nás túžbu znova oprášiť činnosti, na ktoré sa tešíme celú zimu. Jednou z nich je grilovanie, ktoré môže mať veľa podôb. Ako si ho uľahčiť a zároveň si skvele pochutnať? Spoľahnite sa na kvalitný elektrický gril, s ktorým pripravíte šťavnaté pochúťky takmer bez námahy.

Elektrický gril je praktický pomocník, na ktorého výhody si ľahko a radi zvyknete. Nemusíte si robiť starosti s drevom, briketami či iným palivom, ani sa zaoberať nepríjemným dymom, ktorý sa šíri celým susedstvom, ktorým navyše ľahko napáchnu všetci zúčastnení. A keď vám práve vrtkavé jarné počasie nepraje, môžete bez obáv grilovať aj v pohodlí domova.

S elektrickým grilom to zvládne každý

Obsluha elektrického grilu je veľmi jednoduchá – stačí nájsť vhodné miesto v blízkosti elektrickej zásuvky (prípadne využiť výpomoc predlžovačky) a nechať platne rozohriať na požadovanú teplotu. Všetko je otázkou niekoľkých minút.  

Zaobídete sa bez nutnosti zložitého založenia ohňa a jeho udržovania. Vďaka tomu je grilovanie nielen jednoduchšie a finančne menej náročné, ale aj oveľa bezpečnejšie, čo oceníte hlavne v prítomnosti detí a domácich maznáčikov.

S pomocou elektrického grilu pripravíte potraviny zdravšie – bez nežiaduceho prepaľovania. Pokiaľ grilovacie dosky disponujú nepriľnavou vrstvou, zaobídete sa tiež bez pridaného tuku.

Na kvalitnom elektrickom grile jednoducho pripravíte kompletnú hostinu. Poradí si s grilovaním mäsa a rýb, rovnako ako zeleniny. Hravo na ňom opečiete napr. aj volské oko, alebo zapečiete plnené panini.

Hladký priebeh má tiež údržba a uskladnenie. Nepriľnavé dosky jednoducho umyjete, a keď všetky komponenty vychladnú, gril uložíte na svoje miesto. V porovnaní s klasickými záhradnými grilmi zaberie neporovnateľne menej miesta.

S teplotnou sondou má grilovanie šťavu

Praktickou voľbou je elektrický gril 2 v 1 so sklopnými grilovacími doskami, ktorý poslúži tiež ako výkonný kontaktný gril vhodný hlavne na prípravu mäsa. Súčasťou elektrického grilu ETA Torreo je navyše odnímateľná teplotná sonda, ktorá po zapichnutí skontroluje teplotu vnútri pokrmu a na dosiahnutie tej požadovanej vás včas upozorní. Môžete si tak byť istí, že mäso prešlo dostatočnou tepelnou úpravou, ale zároveň nie je prepečené až príliš, čo ocenia hlavne milovníci rare či medium steakov.

Grilovanie

Ako správne grilovať na elektrickom grile?

Pokiaľ to rovnako ako my chystáte v nadchádzajúcej grilovacej sezóne poriadne rozpáliť, poradíme vám, ako na elektrickom grile pripraviť šťavnaté pochúťky, nad ktorými sa budú zbiehať sliny vám aj vašim hosťom.

  • Otvorený gril postavte na rovnú pracovnú dosku a uistite sa, že sa v okolí nenachádzajú žiadne predmety, ktoré by sa mohli poškodiť, alebo by vám pri grilovaní prekážali.
  • Gril zapnite a nechajte ho rozohriať na požadovanú teplotu. Na grilovanie sú vhodné skôr vyššie teploty, záleží však na konkrétnej potravine.
  • Aby ste sa vyhli pripaľovaniu, môžete povrch ľahko potrieť olejom alebo naňho nastriekať olej v spreji. Pokiaľ však gril disponuje nepriľnavou vrstvou, alebo sa chystáte grilovať pokrmy naložené v olejovej marináde, môžete tento krok vynechať.
  • Pripravené suroviny položte na rozpálený gril. Najlepšie výsledky dosiahnete s 1–1,5 cm hrubými plátkami. Keď sú z polovice opečené, otočte ich pomocou grilovacích klieští či obracačky. Nepoužívajte však kovové náradie.
  • Pokiaľ pripravujete rôzne druhy potravín za sebou (napríklad mäso, ryby a zeleninu), dosky medzi jednotlivými chodmi opatrne očistite od zvyškov. Najlepšie to ide pomocou drevenej obracačky, stierky alebo papierovej utierky.
  • Keď je všetko hotové, gril vypnite, odpojte zo zásuvky a nechajte ho vychladnúť. Grilovacie platne umyte horúcou vodou a saponátom, aby ste ich zbavili nečistôt a mastnoty. Gril potom utrite vlhkou hubkou.

Detaily, na ktorých záleží

Marináda

Chuťovo vyvážená marináda dokáže grilované pokrmy pozdvihnúť na vyššiu úroveň. Vďaka marinovaniu dosiahnete lahodné výsledky, či už grilujete mäso, zeleninu alebo napr. tofu. Pokiaľ ešte nemáte svoju obľúbenú zmes, poradíme vám, ako na to.

Marináda

1. Kvalitný rastlinný olej

Tuk je nositeľom chuti, a tak by olej nemal v žiadnej marináde chýbať. Siahnite po kvalitných rastlinných olejoch vhodných na tepelnú úpravu. Dobrú službu vám urobí olej repkový či slnečnicový, z menej tradičných potom napríklad ryžový či arašidový.

2. Soľ nad zlato

To, že bez soli to nebude ono, vás určite neprekvapí. Okrem klasickej soli môžete použiť tiež himalájsku či bylinkovú soľ, alebo tradičnú sójovú omáčku Tamari. 

3. Nech vám to páli

Chilli dodá marináde šmrnc. Pokiaľ nie ste fanúšikmi pálivých chutí, alebo hostíte osoby s citlivým trávením, pridajte aspoň štipku korenia. To okrem zvýraznenia chuti pomôže so stráviteľnosťou.

4. Využite bylinky

Bylinky na dochutenie vyberajte podľa vašich preferencií, aj podľa toho, čo chcete marinovať. K rybám ladí svieža chuť rozmarínu, mäty či citróna, k hydine sa skvele hodí bazalka a k hovädziemu mäsu najlepšie sedí tymian a petržlen.

5. Dočkajte času

Aby sa chute poriadne prepojili, doprajte marinovaniu čas. Najlepšie urobíte, keď necháte pripravené suroviny marinovať cez noc. S vákuovačkou ETA Atmos však stíhate aj marinovanie last minute.

Opätovným vákuovaním sa opakovane vytvára podtlak a zase sa uvoľňuje, čím otvára póry surovín, a zaistí tak perfektné prepojenie marinády s potravinou. Proces marinovania skráti z niekoľkých hodín na necelú polhodinu.

 

Pečivo na nahryznutie

Ako prílohu servírujte čerstvé pečivo. Najlepšiu službu vám urobí to domáce – jednak chutí oveľa lepšie ako kupované, jeho zloženie máte plne pod kontrolou, a navyše je vám dostupné aj v nedeľu, kedy je vaša obľúbená pekáreň zatvorená. Pokiaľ ste navyše hrdými majiteľmi domácej pekárne, bude príprava domáceho chleba či bagiet otázkou stlačenia tlačidla. S pomocou pekárne ETA Delicca II bez problémov pohostíte aj milovníkov zdravej stravy alebo celiatikov – celozrnný či bezlepkový chlieb zvláda na jednotku.

Domáce pečivo

V domácej pekárni ETA Delicca II pripravíte tiež lahodný domáci jogurt. Ten poslúži ako základ pre chutný jogurtový dresing – stačí pridať trochu soli, byliniek a cesnaku.