Ricottové halušky s medvedím cesnakom a caponata

Ricottové halušky s medvedím cesnakom a caponata

4 porcie

60 minút
 

Taliansko každým kúskom. Lahodné ricottové halušky jemne dochutené parmezánom a medvedím cesnakom dopĺňa vynikajúca zeleninová zmes zvaná caponata. Sicílska caponata sa recept od receptu jemne líši. Baklažán sa napríklad pripravuje rovno v hrnci so zeleninou. Pokiaľ ho ale upečiete zvlášť, nebude sa vám rozpadať a zo zmesi sa nestane kaša. Okrem toho spotrebujete aj menej oleja. Ďalšou premennou v recepte sú napríklad hrozienka. Niekto ich má v zmesi rád, my dávame prednosť čistej zeleninovej verzii.

Suroviny:

Ricottové halušky:
250 g ricotty
15 g medvedieho cesnaku
1 vajce
60 g celozrnnej špaldovej múky hladkej (môžete ju nahradiť svetlou múkou)
60 g svetlej špaldovej múky hladkej
30 g nastrúhaného parmezánu
soľ

Caponata:
2 baklažány celkom 500 g
soľ
olivový olej
2 stonky zeleru
2 červené cibule
1 menšia cuketa
3 strúčiky cesnaku
2 lyžičky rajčinového pretlaku
1/2 lyžičky sušeného oregana
2 lyžičky vínneho octu
300 g cherry rajčín
hrsť zelených alebo čiernych olív – môže byť aj mix (70 g)
2 lyžice kapary (25-30 g)
čerstvo mleté čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať

Postup:

1. Ideálne je začať prípravou caponaty. Baklažán nakrájajte na kocky veľké asi 2 cm. Vo väčšej mise premiešajte s väčšou štipkou soli a nechajte pol hodiny vypotiť.
2. Ricottu preklopte do sitka, postavte do vyššej misky a nechajte pol hodinu odkvapkávať.
3. Po pol hodine baklažán dobre vysušte papierovou utierkou. Pokvapkajte 1,5-2 lyžicami olivového oleja, dobre premiešajte a rozprestrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C v teplovzdušnom režime a pečte dozlata. Bude to trvať asi 25 minút.
4. Scedenú ricottu preložte do čistej misy. Medvedí cesnak nakrájajte najemno a pridajte k ricotte. Pridajte ďalej vajce, múky, nastrúhaný parmezán a soľ a dobre premiešajte. Misku zakryte fóliou a na pol hodiny uložte do chladničky.
5. Než sa upečie baklažán, rozohrejte v hrnci 1-1,5 lyžice olivového oleja. Stonkový zeler z vonkajšej časti ošúpte a potom nakrájajte na drobné kocky. Nakrájajte aj cibuľu a spoločne restujte na strednom plameni v hrnci asi 5 minút. 
6. K zeleru a cibuli pridajte cuketu nakrájanú na drobné kocky a najemno nakrájaný cesnak. Miešajte asi minútu. Pridajte pretlak, oregano a orestujte. Pokvapkajte octom. Chvíľu miešajte, aby sa ocot odparil a potom pridajte rajčiny prekrojené na polovičky alebo na štvrtinky. Cherry rajčiny môžete nahradiť klasickými veľkými rajčinami, ale pokiaľ nepoužijete odrodu s veľkou dužinatosťou, pustia viac vody a zmes môže byť redšia. Osoľte. Miešajte, kým zelenina nezmäkne, avšak nie až natoľko, aby strácala tvar. Hotová bude teda v priebehu chvíle. Nakoniec pridajte olivy prekrojené napoly, kapary, pečený baklažán, menšiu hrsť nakrájanej petržlenovej vňate, korenie podľa chuti a dobre premiešajte. Odstavte z platne. Podľa potreby dosoľte. 
7. Dajte si vo väčšom hrnci variť vodu na halušky. Cesto vyberte z chladničky, pomúčte si pracovnú plochu, ruky a z malých kúskov cesta vyvaľkajte drobné guličky (priemer asi ako minca). Ukladajte guličky na pomúčenú plochu. Vidličkou, resp. jej hrotmi ľahko pritlačte guličku k podložke a jemne ťahajte, aby sa gulička otočila a získala oválny tvar a jemne sa do nej otlačili hroty.
8. Halušky vložte do vriacej osolenej vody. Varte 5 minút. Potom opatrne vyberte (sitkom) na tácku alebo tanier. 
9. Halušky servírujte s caponatou a strúhaným parmezánom.