Fliačky so slaninou

6 porcií
60 minút
Tradičné české jedlo, ktoré nikdy nesklame. Takzvané „šunkofleky“ pripravíte jednoducho v pečenke, v ktorej sa upečú pekne dochrumkava a zároveň sa nevysušia. Pár surovín a toľko parády. Obmieňať ich môžete podľa chuti – počas sezóny pridajte trochu podusených lesných húb, vegetariáni môžu mäso nahradiť predvarenou zeleninou. Na tanieri samozrejme nesmie chýbať kyslá uhorka.
Suroviny:
500 g vaječných cestovín (fliačkov)
400 g slaniny
1 cibuľu
2 lyžičky mletej papriky
150 g tvrdého syra (ementál, gouda)
2 lyžice masti
600 ml vody
4 vajcia
soľ, čierne korenie
Postup:
1. Pečenku zapnite a nechajte zhruba 15 minút nahriať. Medzitým uvarte cestoviny vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale a sceďte ich. Slaninu pokrájajte na kocky, cibuľu olúpte a pokrájajte najemno, syr nastrúhajte tiež najemno.
2. Nakrájanú slaninu a cibuľu opečte na panvici na 1 lyžici masti dozlatista. Zalejte ju vodou a krátko povarte. Sceďte a vývar a slaninu s cibuľou uchovajte.
3. Pečenku vymažte zvyšnou masťou. Vajce ľahko rozšľahajte, osoľte, okoreňte a zalejte 1/3 vychladnutého vývaru. V pečenke zmiešajte cestoviny s mäsom, zalejte vaječnou zmesou a pečte 25–30 minút. Prilejte zhruba polovicu zvyšného vývaru a zasypte syrom. Nechajte asi 8 minút dopiecť dozlatista.