Fliačky so slaninou

Fliačky so slaninou

 

6 porcií

 

60 minút

Tradičné české jedlo, ktoré nikdy nesklame. Takzvané „šunkofleky“ pripravíte jednoducho v pečenke, v ktorej sa upečú pekne dochrumkava a zároveň sa nevysušia. Pár surovín a toľko parády. Obmieňať ich môžete podľa chuti – počas sezóny pridajte trochu podusených lesných húb, vegetariáni môžu mäso nahradiť mierne predvarenou zeleninou. Na tanieri samozrejme nesmie chýbať česká kyslá uhorka.

Suroviny:

500 g vaječných rezancov (fliačkov)

400 g slaniny

1 cibuľu

150 g tvrdého syra (ementál, gouda)

2 lyžice masti

600 ml vody

4 vajcia

soľ a čerstvo mleté korenie

 

ETA Pečenka

hrniec 

cedidlo

panvica

Postup:

1. Pečenku zapnite a nechajte zhruba 15 minút nahriať. Medzitým uvarte cestoviny vo vriacej osolenej vode podľa návodu na obale a sceďte ich. Slaninu pokrájajte na kocky, cibuľu olúpte a pokrájajte najemno, syr nastrúhajte tiež najemno.

2. Nakrájanú slaninu a cibuľu opečte na panvici na 1 lyžici masti do zlata. Zalejte ju vodou a krátko povarte. Sceďte a vývar a slaninu s cibuľou uchovajte.

3. Pečenku vymažte zvyšnou masťou. Vajce ľahko rozšľahajte, osoľte, okoreňte a zalejte 1/3 vychladnutého vývaru. V pečenke zmiešajte cestoviny s mäsom, zalejte vaječnou zmesou a pečte 25–30 minút. Prilejte zhruba polovicu zvyšného vývaru a zasypte syrom. Nechajte asi 8 minút dopiecť do zlata.