Hovädzí perkelt (Pörkölt)

Hovädzí perkelt (Pörkölt)

 

6 porcií

 

135 minút

Tajomstvo výnimočnej chute tohto maďarského národného jedla spočíva v trojici hlavných surovín – čerstvé paradajky, papriky a kvalitné hovädzie mäso. Vhodné je predovšetkým hovädzie predné, pretože zostane mäkké a šťavnaté. Zatiaľ čo maďarský guláš má konzistenciu polievky, perkelt je husté, mäsité jedlo typu omáčky. V Maďarsku sa podáva s haluškami alebo tarhoňou (druh cestovinovej ryže), ale vhodný je aj biely chlieb alebo varené zemiaky.

Suroviny:

1 veľká cibuľa
3 biele papriky
1 veľká paradajka
500 g hovädzieho mäsa
2 lyžice oleja
1 strúčik cesnaku
2 lyžice mletej sladkej maďarskej papriky
1 lyžička rasce/span>
soľ podľa chuti
čerstvo namleté korenie podľa chuti
500 ml vody alebo vývaru
1 hrsť petržlenovej vňate alebo ligurčeka na dochutenie

ETA Pečenka

Postup:

1. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Papriky zbavte semienok a nakrájajte na kocky zhruba 1x1 cm. Paradajky nakrájajte na kocky. Mäso umyte, zbavte všetkých šliach a blán a nakrájajte na väčšie kocky.

2. 2. Do nádoby Pečenky dajte olej, cibuľu, prelisovaný cesnak a zamiešajte. Za občasného miešania pečte 10 minút. Poprášte sladkou paprikou, pridajte mäso, rascu a za občasného miešania pečte zhruba 15 minút pokiaľ nie je mäso krásne hnedé. Pridajte nakrájanú papriku, paradajky, soľ a korenie podľa chuti a zalejte vodou či vývarom. Nechajte dusiť zhruba 1,5 hodiny. Každých 15 minút zmes premiešajte a skontrolujte, či už mäso nie je mäkké. Pri podávaní dozdobte natrhanou petržlenovou vňaťou alebo ligurčekom.