Gazpacho

Gazpacho

4 porcie

15 minút

V horúcich letných mesiacoch bežne na polievku ani nepomyslíme, výnimkou je ale osviežujúce gazpacho. Táto studená polievka má svoj pôvod v Španielsku a jej zeleninové zloženie ju radí medzi ľahké jedlá. Gazpacho je navyše bohatým zdrojom vitamínov – obsahuje vitamín A, E a C, pomáha predchádzať nachladnutiu, vysokému krvnému tlaku a spomaľuje proces starnutia. A ak ste niekedy mali chuť polievku popíjať, recept na gazpacho od Hungry Panda vám dáva jedinečnú príležitosť! V Španielsku je tradíciou podávať ho v pohári.

Suroviny:

500 g paradajok
150 g uhoriek
1 paprika (cca 170 g; aby gazpacho chytilo peknú farbu, odporúčame skôr červenú papriku, chuť však farba neovplyvní)
1 stredne veľká cibuľa
1 veľký strúčik cesnaku
3 lyžice olivového oleja
3 lyžice jablčného octu
400 ml vody (odporúčame studenú, v teplých letných dňoch potom bude gazpacho príjemne osviežujúce)
soľ, množstvo podľa chuti

Postup:

1. Zeleninu umyte, očistite a nakrájajte (stačí na veľké kusy tak, aby sa dobre mixovali). Nakrájanú zeleninu vložte do stolového mixéra.
2. Zeleninu zalejte vodou, olivovým olejom a jablčným octom. Osoľte a rozmixujte dohladka.
3. Ochutnajte a prípadne dochuťte či upravte konzistenciu – na zriedenie prilejte trochu vody a na zahustenie môžete pridať ešte zeleninu. Servírujte. 

HUNGRY PANDA TIP: Či budete gazpacho servírovať na tanieri alebo v pohári je na vás, ale v Španielsku sa popíja. Pokiaľ chcete, aby gazpacho bolo ešte viac osviežujúce, môžete si k nemu do pohára prihodiť kocku ľadu.