Grilované kura po thajsky

Grilované kura po thajsky

2 porcie

45 minút
2 hodiny marinovánia
 

Ku grilovaniu či pečeniu kuracieho mäsa s thajským šmrncom môžete použiť okrem kuracích pŕs tiež kuracie vykostené stehná. Mäso zo stehien býva šťavnatejšie. A pokiaľ vám pri príprave zostane trochu času, určite sa pusťte do prípravy domácej teriyaki omáčky k servírovaniu. Pôvodom je síce z Japonska, ale pre svoju obľubu sa používa naprieč Áziou a nielen tam.

Suroviny:

2 väčšie kuracie prsia (500 g)

Marináda:
1,5 lyžice oleja (repkový, olivový alebo napríklad sezamový)
1 lyžica sójovej omáčky
2 lyžičky rybej omáčky
2 lyžičky limetkovej šťavy
1 lyžička medu alebo javorového sirupu
1 lyžička najemno nastrúhaného zázvoru
1 strúčik cesnaku
1 stonka citrónovej trávy

K servírovaniu:
Jazmínová ryža
Mix zeleniny (uhorka, mrkva, červená kapusta atď.)
Sezamové semienka
Nadrobno nasekané nesolené arašidy
Čerstvý koriander
Sójová omáčka alebo omáčka teriyaki


Omáčka teriyaki:
200 ml vody
70 ml tamari omáčky alebo sójovej omáčky so zníženým obsahom soli
20 g kokosového alebo trstinového cukru 
10 g medu
1 strúčik cesnaku
1 lyžička citrónovej šťavy alebo jablčného octu 
½ lyžičky mletého zázvoru
2 lyžičky (8 – 10 g) kukuričného škrobu
70 ml vody

Postup:

1. Ak budete kuracie prsia grilovať, je lepšie naporciovať ich na menšie kusy. Odrežte spodnú časť svalu, zrežte ju v najširšej časti a potom môžete pozdĺžne po línii svalu kuracie prsia prekrojiť. Menšie kusy sa lepšie grilujú. Kura ale môžete piecť aj v rúre. Potom nie je potrebné do mäsa nejak zasahovať.
2. V mise premiešajte olej, sójovú a rybiu omáčku, limetkovú šťavu, javorový sirup, zázvor, prelisovaný cesnak a najemno nakrájanú citrónovú trávu. Zo stonky trávy najskôr ošúpte tuhé vonkajšie vrstvy a nakrájajte až mäkký stred.
3. Do marinády vložte mäso a nechajte aspoň 2 hodiny v chladničke odpočívať.
4. Mäso vyberte z marinády a z oboch strán ogrilujte. Pokiaľ budete piecť mäso v rúre, zapnite rúru na teplovzdušný režim na 250 °C a vložte dovnútra plech vystlaný papierom na pečenie. Do vyhriatej rúry vložte na plech mäso, teplotu stiahnite na 230 °C a sprudka pečte asi 5 minút. Potom teplotu stiahnite na 180 °C a dopekajte asi 17 – 20 minút (podľa veľkosti mäsa).
5. Mäso nechajte po upečení chvíľu odpočívať na tanieri a potom nakrájajte na tenké plátky.
6. Podávajte s miskou ryže a zeleninou, posypané sezamom, arašidmi a koriandrom, pokiaľ máte túto bylinku radi. Aby ryža nebola „suchá“, servírujte omáčku na preliatie – odporúčame omáčku teriyaki. Je možné ju kúpiť, ale na domácej si veľmi pochutíte.
7. Teriyaki omáčku pripravíte veľmi jednoducho. Do panvice vlejte vodu a tamari omáčku. Pridajte cukor, med, najemno nakrájaný cesnak, citrónovú šťavu a mletý zázvor. Zahrievajte, kým nezačne zmes mierne bublať. V miske prešľahajte kukuričný škrob so 70 ml vody a vlejte do panvice. Za občasného miešania pozvoľna varte asi 3 minúty. Odstavte. Na špízy budete potrebovať len pár lyžíc omáčky, zvyšok teriyaki schovajte do uzatvárateľného pohára do chladničky. Môžete ju využiť na ďalšie pokrmy.