Limetkové kura s mangovou salsou a mandľovým dipom

Limetkové kura s mangovou salsou a mandľovým dipom

2 porcie

45 minút
2 hodiny marinovánia
 

To, čo v lete milujeme, sú slnko a tiež grilovačky. Keď slnko pekne hreje, prahneme po osviežení a to nájdeme aj pri grilovaní obľúbeného kuracieho mäsa. Limetkové kura doplnené sviežou mangovou salsou je pre letné hodovanie ako stvorené. Lahodný dip z mandľového masla a kokosového jogurtu je úžasná a lahodná čerešnička na torte.

Suroviny:

2 väčšie kuracie prsia (250 g)

Marináda:
2 lyžice olivového oleja
2 lyžice limetkovej šťavy
Nastrúhaná kôra z 1 limetky
1 lyžička kokosového cukru (prípadne nahraďte trstinovým)
1 lyžička mletej rímskej rasce
Soľ

Mandľový dip:
2 lyžice mandľového masla (40 – 50 g)
2 lyžice kokosového jogurtu (80 – 100 g)
2 lyžice limetkovej šťavy
Soľ

Mangová salsa:
1 mango
1 avokádo
1/3 uhorky
½ červenej cibule
1 paprička jalapeňos
Šťava z 1 limetky
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica nakrájanej mäty
1 lyžica nakrájaného koriandra
Soľ


K servírovaniu:
Tortily
Čerstvý koriander

Postup:

1. Kuracie prsia je lepšie naporciovať na menšie kusy. Odrežte spodnú časť svalu, zrežte ho v najširšej časti a potom môžeme pozdĺžne po línii svalu kuracie prsia prekrojiť. Menšie kusy sa lepšie grilujú. Miesto pŕs môžete použiť aj vykostené kuracie stehná.
2. Do marinády vložte mäso a nechajte aspoň 2 hodiny v chladničke odpočívať. Pokiaľ budete marinovať mäso dlhšiu dobu, je lepšie soliť až pred grilovaním.
3. Všetky ingrediencie na mandľový dip dobre prešľahajte a nateraz uložte do chladničky.
4. Pripravte mangovú salsu. Ošúpané mango a avokádo nakrájajte na drobné kocky. Uhorku pozdĺžne rozkrojte na 3 pásy. Z prostredného odkrojte časť so semienkami a odložte (môžete zjesť len tak, ale do salsy by pustila príliš veľa tekutiny). Uhorku nakrájajte tiež na drobné kocky a pridajte k mangu a avokádu. Cibuľu a jalapeňos nakrájajte najemno. Pridajte k mangu. Pokvapkajte limetkou a olivovým olejom. Pridajte nakrájané bylinky, štipku soli a premiešajte.
5. Mäso vyberte z marinády a z oboch strán grilujte, kým nebude dobre prepečené. Po opečení nechajte chvíľu odpočívať na tanieri. Pokiaľ chcete mäso servírovať rovno v tortile, nakrájajte ho na plátky.
6. Mäso servírujte s mandľovým dipom, mangovou salsou a tortilou opečenou nasucho.