Guláš s kapustou (Bigos)

Guláš s kapustou (Bigos)

 

6 porcií

 

125 minút

Bigos je tradičné poľské jedlo. Jedná sa o výdatnú polievku, po ktorej už nemusí nasledovať ďalší chod. Základom receptu sú aspoň tri druhy mäsa. Čím viac, tým lepšie. Ďalšou neodmysliteľnou surovinou je kapusta, a to vo forme čerstvej a kyslej. Najlepšie chutí bigos odležaný druhý deň, kedy naplno prejaví svoju silnú chuť.

Suroviny:

500 g hlávkovej kapusty

1 cibuľa

300 g bravčového mäsa

250 g údeného bôčika

70 g klobásy

3 lyžice masti

2 lyžičky mletej papriky

100 ml suchého červeného vína

500 g kyslej kapusty

100 g sušených sliviek

2 bobkové listy

1 lyžica majoránky

soľ a čerstvo mleté korenie

 

ETA Pečenka

robot ETA Gratus s nástavcom na strúhanie

hrniec 

cedidlo

Postup:

1. Hlávkovú kapustu nastrúhajte (buď na strúhadle alebo na nástavci na strúhanie k robotu), povarte v mierne osolenej vode zhruba 10 minút a sceďte.

2. Medzitým olúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno, bravčové mäso a údený bôčik nakrájajte na kocky zhruba 1 x 1 cm. Klobásku nakrájajte na tenké plátky.

3. V Pečenke rozohrejte masť, pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte 5 minút. Prisypte papriku a restujte 2–3 minúty. Zalejte vínom, pridajte kyslú kapustu, mäso a údeniny, sušené slivky, bobkový list, soľ a korenie podľa chuti. Prilejte toľko vody, aby bola celá zmes ponorená. Priklopte a nechajte dusiť. Občas premiešajte, prípadne dolievajte vodu. Zmes by však nemala príliš plávať.

4. Zhruba po 80 minútach pridajte do pečenky hlávkovú kapustu a majoránku, premiešajte a 10 minút povarte.