Guláš s kapustou (Bigos)

6 porcií
125 minút
Bigos je tradičné poľské jedlo. Jedná sa o výdatnú polievku, po ktorej už nemusí nasledovať ďalší chod. Základom receptu sú aspoň tri druhy mäsa. Čím viac, tým lepšie. Ďalšou neodmysliteľnou surovinou je kapusta, a to vo forme čerstvej a kyslej. Najlepšie chutí bigos na druhý deň, kedy sa odleží a naplno prejaví svoju silnú chuť.
Suroviny:
500 g hlávkovej kapusty
1 cibuľa
300 g bravčového mäsa
250 g slaniny
70 g klobásy
3 lyžice masti
2 lyžičky mletej papriky
100 ml suchého červeného vína
500 g kyslej kapusty
100 g sušených sliviek
2 bobkové listy
1 lyžica majoránky, soľ, čierne korenie
Postup:
1. Hlávkovú kapustu nastrúhajte (buď na strúhadle alebo na nástavci na strúhanie k robotu), povarte v mierne osolenej vode zhruba 10 minút a sceďte.
2. Medzitým olúpte cibuľu a nakrájajte ju nadrobno, bravčové mäso a údený bôčik nakrájajte na kocky zhruba 1 x 1 cm. Klobásku nakrájajte na tenké plátky.
3. V Pečenke rozohrejte masť, pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte 5 minút. Prisypte papriku a restujte 2–3 minúty. Zalejte vínom, pridajte kyslú kapustu, mäso a údeniny, sušené slivky, bobkový list, soľ a korenie podľa chuti. Prilejte toľko vody, aby bola celá zmes ponorená. Priklopte a nechajte dusiť. Občas premiešajte, prípadne dolievajte vodu. Zmes by však nemala príliš plávať.
4. Zhruba po 80 minútach pridajte do pečenky hlávkovú kapustu a majoránku, premiešajte a 10 minút povarte.