Plnené kapustové listy (Golubce)

Plnené kapustové listy (Golubce)

 

8 porcií

 

90 minút

Tam, kde rastie kapusta, skôr či neskôr niekomu napadne naplniť jej krehké listy lahodnou náplňou. Tá sa odvíja od lokálnych surovín – spravidla obsahuje mleté mäso, ryžu, bylinky alebo zeleninu. Golubce pochádzajú z ruskej kuchyne a šťavnatú náplň zavinutú v mäkkom liste podtrhuje chuť paradajkovej omáčky.

Suroviny:

1 hlávka bielej kapusty
500 g mletého mäsa
200 g ryže
500 ml paradajkovej omáčky (passata alebo drvené konzervované paradajky)
2 vajcia
1 cibuľa
1 mrkva
¼ zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 bobkový list
2 lyžice rastlinného oleja
soľ a čerstvo mleté korenie

Postup:

1. Ryžu prepláchnite a uvarte v mierne osolenej vode domäkka. Zeleninu olúpte, cibuľu nakrájajte nadrobno, mrkvu a zeler nastrúhajte nahrubo. Z hlávky kapusty vykrojte hlúb a jednotlivé listy oddeľte.

2. Na panvici rozohrejte olej a opečte cibuľu, mrkvu a zeler do zlatista. Pridajte prelisovaný cesnak, bobkový list a 250 ml paradajkovej omáčky. Duste pod pokrievkou zhruba 10 minút. Do väčšej misy prelejte obsah panvice, pridajte mäso, vajce, uvarenú ryžu a premiešajte. Podľa chuti osoľte a okoreňte.

3. Doprostred každého kapustového listu vložte 2–3 lyžice náplne a zrolujte do pevného závitku. Skladajte ich spojom dole tesne vedľa seba do nádoby Pečenky tak, aby sa závitky nerozmotali. Prelejte zvyšnú paradajkovú omáčkou, podlejte trochou vody tak, aby hladina siahala do polovice výšky závitkov. Pečte zhruba 20–25 minút, kým sa nevyparí aspoň polovica vody.