Kapustová polievka (Kapustnica)

Kapustová polievka (Kapustnica)

 

4 porcie

 

115 minút + namočenie húb

Jednoduchá, ale veľmi silná kapustová polievka vám dodá chýbajúcu silu počas jesenných a zimných dní. U nás na Slovensku má názov kapustnica a často sa podáva pri štedrovečernej večeri. Najlepšie chutí dva či tri dni odležaná, všetky chute sa krásne prepoja a polievku tak doladia. Milovníci pálivých jedál môžu pridať kúsok chilli papričky.

Suroviny:

1 hrsť sušených húb
200 g údeného mäsa
125 g pikantnej klobásy
1 cibuľa
600 g kyslej kapusty
3 strúčiky cesnaku
1 lyžica masti
1 bobkový list
2 lyžice mletej papriky
2 l vody
soľ a čerstvo mleté korenie

ETA Pečenka

Postup:

1. Huby ľahko podrvte a namočte aspoň na 30 minút do vody. Údené mäso a klobásu pokrájajte na kocky 1 x 1 cm. Cibuľu olúpte a nakrájajte nadrobno. Kyslú kapustu nechajte odkvapkať a potom prekrájajte na kratšie rezančeky. Cesnak olúpte.

2. V panvici nechajte rozpustiť masť, pridajte prelisovaný cesnak, cibuľu, bobkový list a opekajte zhruba 5 minút. Pridajte mletú papriku a krátko orestujte. Pridajte klobásu, údené mäso a scedené huby. Všetko niekoľko minút restujte a potom premiestnite do nádoby Pečenky.

3. Prilejte vodu, pridajte kapustu, osoľte, okoreňte, priklopte a varte 1 ½ hodiny, kým kapusta zmäkne. Občas premiešajte.

Kapustová polievka (Kapustnica)