Honzove buchty

Honzove buchty

 

cca 20 buchiet

 

70 minút + kysnutie

Priamo rozprávkové buchty neodmysliteľne patria do českej kuchyne. Množstvo kuchárov má z ich prípravy strach, ale s týmto receptom ich zvládnete hneď na prvýkrát. Dôležité je dobre vypracovať cesto, až sa na povrchu tvoria bubliny a odlepuje sa od misy, a potom ho nechať dostatočne vykysnúť, ale neprekysnúť. Spravidla zdvojnásobí svoj objem a pri kysnutí potrebuje kľud a teplo, žiadny prievan. Buchty naplňte buď klasicky tvarohom alebo nemenej obľúbeným makom s lekvárom. Uvidíte, že sa po nich iba zapráši.

Suroviny:

Kvások:

21 g čerstvého droždia (½ kocky)

1 lyžica krupicového cukru

50 ml vlažného mlieka

1 lyžica hladkej múky

 

Cesto:

2 vajcia                                      

250 g hladkej múky

štipka soli

40 g krupicového cukru

50 g rozpusteného masla

50 ml vlažného mlieka

 

Tvarohova náplň:

250 g mäkkého tvarohu (z kocky)

1 vrecko vanilkového cukru

50 g krupicového cukru

nastrúhaná kôra z 1 biocitrónu

1 hrsť hrozienok

 

Lekvárová náplň s makom: 

200 g lekváru

100 g mletého maku

1 lyžička strúhaného perníka

 

olej na vymazanie

hladká múka na podsypanie

práškový cukor na podsypanie

rozpustené maslo na pomazanie

 

ETA Pečenka

ETA Gratus s hnetacím hákom a nástavcom mlynček na mak  

Postup:

1. Droždie a cukor roztlačte vidličkou na kašu. Pridajte vlažné mlieko a múku a nechajte vzísť kvások. Na teplom mieste to trvá zhruba 10 minút.

2. Oddeľte žĺtky od bielkov. Do väčšej misy preosejte múku, osoľte a premiešajte. Uprostred vytvorte jamku, do ktorej pridajte žĺtky, cukor, maslo, mlieko a kvások. Cesto hneťte varechou aspoň 15 minút alebo hnetacím hákom v robote Gratus aspoň 5 minút, až je hladké a odlepuje sa od stien misy. Misu zakryte čistou utierkou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste, až zdvojnásobí svoj objem. Trvá to zhruba 1 hodinu.

3. Podľa chuti pripravte tvarohovú alebo lekvárovo-makovú náplň. Zmiešajte uvedené suroviny, pokiaľ máte mlynček na mak, môžete si ho čerstvo umlieť.

4. Nádobu pečenky dôkladne vymažte olejom. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte ho na plát silný zhruba 1 cm. Rozkrájajte ho na štvorce veľké zhruba 5 x 5 cm. Na každý štvorec naneste lyžicou náplň a zabaľte. Spoj cesta dôkladne pritlačte k sebe. Jednotlivé buchty vkladajte do Pečenky spojom dole a potrite ich zo všetkých strán rozpusteným maslom, tak sa k sebe neprilepia. Prikryte vekom a nechajte ešte 20 minút kysnúť.

5. Zapnite Pečenku a pečte zhruba 20 minút, pokiaľ sa buchty na povrchu nesfarbia do zlata. Vyklopte ich pomocou mriežky a nechajte vychladnúť. Podávajte pocukrované práškovým cukrom.