Honzove buchty

Honzove buchty

 

cca 20 buchiet

 

70 minút + kysnutie

Doslovne rozprávkové buchty neodmysliteľne patria do českej kuchyne. Množstvo kuchárov má z ich prípravy strach, ale s týmto receptom ich zvládnete hneď na prvýkrát. Dôležité je dobre vypracovať cesto, ktoré sa odlepuje od misy a na jeho povrchu sa vytvárajú bubliny. Potom potrebuje dostatočne vykysnúť, ale neprekysnúť. Potrebuje pokoj a teplo, žiadny prievan a odmení sa dvojnásobným objemom. Buchty naplňte buď klasicky tvarohom alebo nemenej obľúbeným makom s lekvárom. Uvidíte, že sa po nich iba zapráši.

Suroviny:

Kvások:
21 g čerstvého droždia (½ kocky)
1 lyžica krupicového cukru
50 ml vlažného mlieka
1 lyžica hladkej múky

Cesto:
250 g hladkej múky
2 vajcia
40 g krupicového cukru
50 g rozpusteného masla
50 ml vlažného mlieka
štipka soli

Tvarohová náplň:
250 g mäkkého tvarohu (z kocky)
50 g krupicového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
nastrúhaná kôra z 1 biocitrónu
1 hrsť hrozienok

Lekvárová náplň s makom:
200 g lekváru
100 g mletého maku
1 lyžička strúhaného perníka

Postup:

1. Droždie a cukor roztlačte v miske vidličkou na kašu. Pridajte vlažné mlieko, múku a nechajte vzísť kvások. Na teplom mieste to zaberie asi 10 minút.

2. Oddeľte žĺtky od bielkov. Do väčšej misy preosejte múku, osoľte a premiešajte. Uprostred vytvorte jamku, do ktorej pridajte žĺtky, cukor, maslo, mlieko a kvások. Cesto hneťte varechou aspoň 15 minút alebo hnetacím hákom v robote Gratus aspoň 5 minút, až kým bude hladké a bude sa odlepovať od stien misy.  Misu zakryte čistou utierkou a nechajte cesto kysnúť na teplom mieste približne hodinu, až kým zdvojnásobí svoj objem.

3. Podľa chuti pripravte tvarohovú alebo lekvárovo-makovú náplň. Zmiešajte uvedené suroviny, a ak máte mlynček na mak, môžete si ho čerstvo umlieť.

4. Nádobu Pečenky dôkladne vymažte olejom. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte ho na plát silný zhruba 1 cm. Rozkrájajte ho na štvorce veľké zhruba 5 x 5 cm. Na každý štvorec naneste lyžicou náplň a zabaľte. Spoj cesta dôkladne pritlačte k sebe. Jednotlivé buchty vkladajte do Pečenky spojom dole a potrite ich zo všetkých strán rozpusteným maslom, aby sa k sebe neprilepili. Prikryte vekom Pečenky a nechajte ešte 20 minút kysnúť.

5. Zapnite Pečenku a pečte zhruba 20 minút, až kým sa buchty na povrchu nesfarbia do zlata. Vyklopte ich pomocou mriežky a nechajte vychladnúť. Podávajte pocukrované práškovým cukrom.