Kysnuté ovocné knedličky

Kysnuté ovocné knedličky k letnej sezóne proste patria. S pekárňou ETA Delicca II si ich jednoducho pripravíte aj doma. Náplň je iba na vás. Môžete ju meniť podľa sezóny, použiť kompótové či sušené ovocie alebo naplniť knedličky makom a tvarohom.
Suroviny:
Kysnuté knedličky:
250 ml vlažného mlieka
1 vajce
500 g polohrubej múky
4 g soli
6 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždia
hladká múka na posypanie dosky
zhruba 500 g ovocia podľa chuti
Vanilková omáčka:
1 vanilkový struk
500 ml smotany na šľahanie
60 g krupicového cukru
pekáreň ETA Delicca II
Postup:
Kysnuté ovocné knedličky:
1. Do veľkej nádoby pekárne so strednými hnetacími hákmi vlejte vlažné mlieko, pridajte vajce, múku, soľ, cukor a nakoniec droždie. Zapnite program CESTO.
2. Po skončení programu vyberte cesto na pomúčenú dosku a vyvaľkajte z neho plát vysoký zhruba 1 cm. Rozkrájajte ho na štvorce veľké asi 8 x 8 cm. Doprostred každého vložte ovocie, dobre zabaľte a nechajte pod utierkou kysnúť 15 minút.
3. Vykysnuté knedličky vložte do ľahko osolenej vriacej vody a varte 5–8 minút, až sa vyplavia na hladinu. Vyberajte ich dierovanou naberačkou alebo pomocou lyžice a prepichnite ich, aby sa nezrazili. Podávajte s vanilkovou omáčkou.
Vanilková omáčka:
1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a vyškrabávajte z neho semienka do rajnice.
2. Prilejte smotanu, vložte vanilkový struk a zhruba 5 minút povarte, až smotana začne hustnúť a žltnúť.
3. Pridajte cukor a za stáleho miešania opäť priveďte k varu. Ihneď odstavte a nechajte 5 minút vychladnúť. Vyberte struk a podávajte teplé s ovocnými knedličkami.