Kysnuté ovocné knedličky

Kysnuté ovocné knedličky

4 porcie

150 minút

Kysnuté ovocné knedličky k letnej sezóne proste patria. S pekárňou ETA Delicca II si ich jednoducho pripravíte aj doma. Náplň je iba na vás. Môžete ju meniť podľa sezóny, použiť kompótové či sušené ovocie alebo naplniť knedličky makom a tvarohom.

Suroviny:

Kysnuté knedličky:
250 ml vlažného mlieka 
1 vajce 

500 g polohrubej múky 
4 g soli            
6 g krupicového cukru         
20 g čerstvého droždia 
hladká múka na posypanie dosky 
zhruba 500 g ovocia podľa chuti

Vanilková omáčka:
1 vanilkový struk 
500 ml smotany na šľahanie 
60 g krupicového cukru


pekáreň ETA Delicca II

Postup:

Kysnuté ovocné knedličky:
1. Do veľkej nádoby pekárne so strednými hnetacími hákmi vlejte vlažné mlieko, pridajte vajce, múku, soľ, cukor a nakoniec droždie. Zapnite program CESTO.

2. Po skončení programu vyberte cesto na pomúčenú dosku a vyvaľkajte z neho plát vysoký zhruba 1 cm. Rozkrájajte ho na štvorce veľké asi 8 x 8 cm. Doprostred každého vložte ovocie, dobre zabaľte a nechajte pod utierkou kysnúť 15 minút.
3. Vykysnuté knedličky vložte do ľahko osolenej vriacej vody a varte 5–8 minút, až sa vyplavia na hladinu. Vyberajte ich dierovanou naberačkou alebo pomocou lyžice a prepichnite ich, aby sa nezrazili. Podávajte s vanilkovou omáčkou. 

Vanilková omáčka:
1. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežte a vyškrabávajte z neho semienka do rajnice.

2. Prilejte smotanu, vložte vanilkový struk a zhruba 5 minút povarte, až smotana začne hustnúť a žltnúť.
3. Pridajte cukor a za stáleho miešania opäť priveďte k varu. Ihneď odstavte a nechajte 5 minút vychladnúť. Vyberte struk a podávajte teplé s ovocnými knedličkami.