Hovädzí vývar

Hovädzí vývar

6 porcií

120 minút

Pripravte si ikonickú vietnamskú polievku Phở bò v pohodlí domova! Patrí síce k pokrmom, ktorých príprava sa trocha pretiahne, s multifunkčným tlakovým hrncom vás však trojhodinové postávanie pri sporáku nečaká – väčšinu práce zvládne bez vašej asistencie.   

 

Suroviny:

2 cibule  
10 cm koreňa zázvoru
1 zväzok škorice
1 hviezdička badyánu
2 tobolky kardamomu
1 kg hovädzích kostí
2 - 3 l vody 
1 lyžica soli   
15 g trstinového cukru
1 lyžica rybacej omáčky  

500 g hovädzieho zadného
vrecko ryžových rezancov (4 mm)   
hrsť čerstvého koriandra 
2 jarné cibuľky  
1 červená cibuľa 
naklíčené mungo fazule 
chilli paprička
limeta 
(perila)

multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro

Postup:

  1. Neolúpanú cibuľu a zázvor rozkrojte na polovicu a pražte na sucho na panvici do doby, kým povrch sčernie. Potom otočte a postup zopakujte. Takto opečené ich vyberte z panvice a nechajte vychladnúť. Olúpte z čiernych vrstiev.   

  2. Hrniec zapnite na program Varenie bez veka, vhoďte korenie a opekajte do doby, kým sa korenie rozvonia. Korenie dajte do sitka alebo plátna a odložte stranou.   

  3. Kosti opláchnite, vložte do hrnca, zalejte vodou a priveďte k varu v programe Varenie bez veka, varte 3 minúty. Vodu z kostí vylejte, nádobu dôkladne umyte, kosti operte. Takto môžete opakovať do doby, kým bude voda čistá bez známok hnedej peny.   

  4. Do hrnca vložte preprané kosti, zalejte vodou, pridajte soľ, cukor, korenie, cibuľu a zázvor. Zalejte vodou po rysku. Nastavte program Tlakové varenie na 90 minút.   

  5. Po skončení programu vypustite paru a odoberte veko. Vývar sceďte, primiešajte doňho rybaciu omáčku. Ochutnajte a prípadne pridajte rybaciu omáčku alebo soľ. O ostrosť sa nám postará chilli a o kyslosť limetka.   

  6. Ryžové nudle uvarte podľa návodu. Mäso nakrájajte na skutočne tenké plátky, najlepšie sa vám bude krájať, keď bude mäso chvíľu vytiahnuté z mrazničky. Medzitým si dajte znova variť scedený vývar, musí dosiahnuť bod varu, pretože ním budete prelievať surové mäso.   

  7. Na dno misky dajte uvarené rezance, na ne nadrobno nasekanú jarnú cibuľku, na pol kolieska nakrájanú červenú cibuľku a jemne nasekaný koriander. Plátky mäsa vyskladajte okolo misky a zalejte vývarom, mäso sa krásne zatiahne. Polievku podávajte s mungo klíčkami, chilli papričkou, limetkou a prípadne aj s perilou.   

 

Hovädzí vývar