Hríbové rizoto ako v taliansku

Hríbové rizoto ako v taliansku

 

4 porcie

 

45 minút

Pravé talianske krémové rizoto tvorí len ryža, vývar a víno. Hodvábnej konzistencie docielite pozvoľným varením, žiadnou smotanou ani syrom. Buď môžete vývar postupne za stáleho miešania prilievať, akonáhle sa vsiakne do horkej ryže, alebo všetko premiešajte a uvarte v tlakovom hrnci ETA Tauro. Stačí len premiešať, zavrieť a zapnúť. A kuchyňou sa rozplynie vôňa hríbov a prenesie vás do slnečného Talianska. Základom úspechu je však aj ryža – špeciálny druh na rizoto (napríklad arborio) obsahuje väčšie množstvo škrobu než bežná ryža, čo tiež prispieva k žiadúcej konzistencii.

Suroviny:

60 g sušených hribov
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
5 lyžic masla

3 lyžice olivového oleje
300 g ryže arborio
200 ml suchého bieleho vína
1 l zeleninového vývaru

60 g parmezánu
1 hrsť petržlenovej vňati

multifunkční tlakový hrniec ETA Tauro

Postup:

  1. Sušené hríby namočte na 20 minút do vody. Šalotku a cesnak nakrájajte najemno.
     
  2. Na hrnci ETA Tauro nastavte program Varenie bez veka a zapnite ho na 20 minút. Rozpusťte v ňom 4 lyžice masla a olivový olej a opečte šalotku a cesnak dozlata. Prisypte ryžu a zo všetkých strán ju dobre opečte, až začne praskať a rozvoniavať (zhruba 30 sekúnd až 1 minútu). Podlejte vínom a nechajte vypariť alkohol. Pridajte odkvapkané hríby a dobre premiešajte. Zalejte vývarom.
     
  3. Zavrite veko a nastavte program Tlakové varenie na 10 minút.Po skončení programu odpusťte páru a do rizota pridajte zvyšné maslo na zjemnenie. Parmezán nastrúhajte nahrubo a vmiešajte do rizota. Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.