Hríbové rizoto ako z Talianska

4 porcie
45 minút
Pravé talianske krémové rizoto tvorí len ryža, vývar a víno. Hodvábnu konzistenciu docielite pozvoľným varením, nie smotanou ani syrom. Buď môžete vývar postupne za stáleho miešania prilievať, akonáhle sa vsiakne do horúcej ryže, alebo všetko premiešajte a uvarte v tlakovom hrnci ETA Tauro. Stačí len premiešať, zavrieť a zapnúť. A kuchyňou sa rozplynie vôňa hríbov a prenesie vás do slnečného Talianska. Základom úspechu je však aj ryža – špeciálny druh na rizoto (napríklad arborio) obsahuje väčšie množstvo škrobu než bežná ryža, čo tiež prispieva k žiaducej konzistencii.
Suroviny:
60 g sušených hríbov
1 šalotka
2 strúčiky cesnaku
5 lyžíc masla
3 lyžice olivového oleja
300 g ryže arborio
200 ml suchého bieleho vína
1 l zeleninového vývaru
60 g parmezánu
1 hrsť petržlenovej vňati
multifunkční tlakový hrniec ETA Tauro
Postup:
- Sušené hríby namočte na 20 minút do vody. Šalotku a cesnak nakrájajte najemno.
- Na hrnci ETA Tauro nastavte program Varenie bez veka a zapnite ho na 20 minút. Rozpustite v ňom 4 lyžice masla a olivový olej a opečte šalotku a cesnak dozlata. Prisypte ryžu a zo všetkých strán ju dobre opečte, až začne praskať a rozvoniavať (zhruba 30 sekúnd až 1 minútu). Podlejte vínom a nechajte vypariť alkohol. Pridajte odkvapkané hríby a dobre premiešajte. Zalejte vývarom.
- Zavrite veko a nastavte program Tlakové varenie na 10 minút. Po skončení programu vypustite paru a do rizota pridajte zvyšné maslo na zjemnenie. Parmezán nastrúhajte nahrubo a vmiešajte do rizota. Podávajte posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.