Jačmenné kysnuté lievance

Jačmenné kysnuté lievance

14 lievancov

 

 

Tradičné kysnuté lievance z jačmennej múky. Príprava síce zaberie o trošku viac času, ale na výsledok sa rozhodne oplatí počkať. Vyskúšajte recept podľa Martiny Lacingerové z profilu Zdravě živená.

Suroviny:

200 ml mlieka
15 g droždia

1 - 2 lyžice trstinového cukru

1 vajce
130 g celozrnnej jačmennej múky

štipka muškátového orieška
štipka soli

ghí na smaženie

Postup:

1. Ohrejte mlieko, aby bolo vlažné – nie horúce. Droždie rozdrobte do hlbšej misy a premiešajte s cukrom. Zalejte mliekom a pod utierkou nechajte 15 minút odpočívať.
2. Pridajte do misy vajce a prešľahajte metličkou. Pridajte múky, štipku muškátového orieška a soli. Vymiešajte hladké cesto. Prikryte utierkou a nechajte 45 minút kysnúť. 
3. Rozohriatu panvicu na lievance potrite ghí. Pozvoľna opekajte lievance z oboch strán. Pretáčajte ich vo chvíli, keď sa povrch ľahko zatiahne a prestane byť tekutý. 
4. Po dosmažení nechajte lievance chladnúť ideálne na mriežke, aby sa nezaparili.