Jačmenné kysnuté lievance

Tradičné kysnuté lievance z jačmennej múky. Príprava síce zaberie o trošku viac času, ale na výsledok sa rozhodne oplatí počkať. Vyskúšajte recept podľa Martiny Lacingerové z profilu Zdravě živená.
Suroviny:
200 ml mlieka
15 g droždia
1 - 2 lyžice trstinového cukru
1 vajce
130 g celozrnnej jačmennej múky
štipka muškátového orieška
štipka soli
ghí na smaženie
Postup:
1. Ohrejte mlieko, aby bolo vlažné – nie horúce. Droždie rozdrobte do hlbšej misy a premiešajte s cukrom. Zalejte mliekom a pod utierkou nechajte 15 minút odpočívať.
2. Pridajte do misy vajce a prešľahajte metličkou. Pridajte múky, štipku muškátového orieška a soli. Vymiešajte hladké cesto. Prikryte utierkou a nechajte 45 minút kysnúť.
3. Rozohriatu panvicu na lievance potrite ghí. Pozvoľna opekajte lievance z oboch strán. Pretáčajte ich vo chvíli, keď sa povrch ľahko zatiahne a prestane byť tekutý.
4. Po dosmažení nechajte lievance chladnúť ideálne na mriežke, aby sa nezaparili.