Jahodový koláč

Jahodový koláč

1 koláč

90 minut

Vždy je vhodný čas na voňavý jahodový koláč. Zvlášť, ak sa jedná o čerstvé jahody zo záhrady. Na recept, ktorý si pre vás pripravila Marzicake, budete spomínať ešte veľmi dlho. Poďme si ho spoločne predstaviť a upiecť.

Suroviny:

Cesto:
130 g sójového nesladeného mlieka izbovej teploty (alebo mlieko plnotučné)
20 g čerstvého droždia
1 vanilkový cukor
35 g kryštálového cukru
2 ks žĺtkov
1 lyžica rumu
1 štipka soli šťava a kôra z 1/2 citróna
75 g Hera maslová
120 g hladkej múky
90 g polohrubej múky

Suroviny na mrveničku:
2 lyžice masti
4 lyžice práškového cukru
1 lyžica polohrubej múky

Suroviny na dokončenie:
dčerstvé jahody umyté, osušené a nakrájané na silnejšie plátky
1 rozšľahané vajce na potretie cesta pred poukladaním jahôd
12 ks mätových lístočkov na ozdobenie po upečení
1 zarovnaná lyžica práškového cukru

Postup:

Cesto:
1. Mlieko, droždie a vanilkový cukor nechajte vykvasiť.
2. Medzitým dajte do robota tuk so žĺtkami, kryštálový cukor, rum, štipku soli, citrónovú šťavu a kôru.
3. Následne spojte obe časti a dôkladne premiešajte v robote s hnetacím hákom.
4. Postupne zapracujte obe múky.
5. Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť pri izbovej teplote. Cesto musí zdvojnásobiť svoje množstvo.
6. Čas kysnutia sa odvíja od kvality droždia, teploty v miestnosti, ale tiež kvality múky.
7. Po vykysnutí spracujte na hladkú štruktúru a rozvaľkajte do kruhu. Podľa vykysnutia môžete vyvaľkať aj koláče dva. Rozohrejte rúru na 170°C.

Naplnenie a dokončenie:
1. Rozvaľkaný koláč potrite rozšľahaným vajíčkom.
2. Pokryte nakrájanými jahodami. Okraje koláča nechajte iba cesto.
3. Posypte mrveničkou, ktorú spracujete v ruke rozdrvením všetkých ingrediencií.
4. Pečte na 170°C do svetlého zhnednutia okrajov.
5. Po upečení nechajte vychladnúť. Dozdobte lístkami mäty a jemne pocukrujte práškovým cukrom.