Jarné závitky s kuraťom pečené v rúre

Jarné závitky s kuraťom pečené v rúre

15-18 kúskov

65 minút
 

Teplé alebo studené – jarné závitky s kuraťom a arašidovou omáčkou budú skvele chutiť v oboch prípadoch. A jar z nich bude jednoznačne cítiť. Mrkvička chrumkavá ako čerstvo pučiace lístie na stromoch. Mäta príjemne svieža ako čerstvý jarný vzduch. Zemitosť koriandra a kuracie mäso voňavé ako prebúdzajúca sa zem. A k tomu príjemne pikantná omáčka, ktorá šteklí na jazyku ako jarné slnečné lúče. Jedlo je jednoducho potešenie pre zmysly.

Suroviny:

2 kuracie prsia

Marináda:
1,5 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica javorového sirupu
1 lyžica oleja (ideálne sezamový, príp. olivový)
1/2 lyžice šťavy z limetky
1 stonka citrónovej trávy
1 strúčik cesnaku
1 lyžička najemno nastrúhaného zázvoru

Ďalej potrebujete:
2 mrkvy
1/4 červenej kapusty
mungo výhonky
mäta
koriander
čili paprička podľa chuti
ryžový papier 

Na potretie:
2 lyžice olivového oleja (ideálne sezamový, príp. olivový)
1 lyžica javorového sirupu

Omáčka k podávaniu:
1,5 lyžice arašidového masla
3 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica šťavy z limetky
1 strúčik cesnaku
1 lyžička mletého koriandra
1 lyžička srirachy (alebo štipka mletého čili)
1 lyžička javorového sirupu

Postup:

1. Kuracie prsia ponorte do marinády: sójovú omáčku premiešajte s javorovým sirupom, olejom, limetkovou šťavou, najemno nakrájanou citrónovou trávou (použite len mäkkú stredovú časť, ktorá zostane po ošúpaní niekoľkých vrstiev), najemno nakrájaný cesnak a strúhaný zázvor. Mäso nechajte marinovať aspoň hodinu.
2. Rúru rozohrejte na 220 °C a dovnútra vložte plech vystlaný papierom na pečenie. Mäso vyberte z marinády a položte na rozohriaty plech. Pečte 25 minút. Potom vyberte, nechajte aspoň 15 minút odležať a nakrájajte na tenké plátky. Pokiaľ by ste krájali mäso horúce, pustilo by do závitkov príliš veľa šťavy a pri pečení by popraskali.
3. Očistenú mrkvu nakrájajte na tenké hranolčeky dlhé asi 7 cm. Kapustu nakrájajte na podobne dlhé rezance.
4. Ryžový papier namáčajte jeden po druhom v teplej vode, až kým nezmäkne. Pri vyberaní z vody oklepte prebytočnú vodu alebo opatrne stiahnite rukou a potom plát papiera rozprestrite na pracovnú podložku. Nijak ho nenapínajte, aby sa neroztrhol. Doprostred položte do riadku (nie až ku kraju) pár lístkov mäty, trochu mrkvy, kapusty, mungo výhonkov, mäso a posypte koriandrom, prípadne najemno pokrájanou čili papričkou. Bočné okraje prehnite smerom dovnútra a zospodu rolujte závitky.
5. Závitky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. V miske premiešajte olej s javorovým sirupom a závitky potrite. Pečte pri 220 °C v teplovzdušnom režime 10 minút. Čím kratšia doba pečenia, tým lepšie, keďže pri pečení zelenina mäkne, uniká z nej tekutina a tá môže závitky miestami poškodiť
6. K podávaniu pripravte arašidovú omáčku. Ingrediencie rozmixujte dohladka a preložte do mištičky. Pokiaľ se vám zdá omáčka hustá, prilejte trochu vody a ešte premixujte.