Plnené papriky zapečené s rajčinovou omáčkou

Plnené papriky zapečené s rajčinovou omáčkou

4-6 porcií

 


 

Skúste klasiku trochu netradične. Plnené papriky môžete rovno upiecť v zeleninovej omáčke a je na vás, či ju pred servírovaním rozmixujete, aby pripomínala tradičnú rajčinovú omáčku, alebo necháte vyniknúť štruktúru zeleniny.

Suroviny:

6 bielych paprík (väčších)
2 plátky (celozrnného) toastového chleba
60 ml vlažného mlieka
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 cibuľa
1-2 strúčiky cesnaku
2 lyžice najemno nakrájanej petržlenovej vňate

1 rovná lyžička mletej rasce
soľ a čierne korenie

Rajčinová omáčka:
1 cibuľa
2 stredné mrkvy
1 väčší petržlen
kúsok zeleru (70-100 g)
2 lyžice oleja
1 lyžica rajčinového pretlaku
1 plechovka krájaných rajčín
2 bobkové listy
soľ

čierne korenie

Postup:

1. Papriky zbavte stopiek a jadrovníkov. Prípadné semienka, ktoré zostali vo vnútri, opatrne vyberte alebo vyklepkajte von.
2. Toastový chlieb nalámte nadrobno a zalejte vlažným mliekom, premiešajte a nechajte odstáť.
3. Do väčšej misy vložte mleté mäso, najemno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, petržlenovú vňať, rascu, soľ a čierne korenie. Pridajte namočené pečivo a všetko dobre premiešajte.
4. Papriky naplňte mäsovou zmesou.
5. Cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler po očistení nakrájajte na drobné kocky. V hrnci alebo panvici rozohrejte olej a zeleninu opekajte dozlata. Bude to trvať 10-15 minút.
6. K zelenine pridajte rajčinový pretlak a orestujte. Zalejte krájanými rajčinami. Plechovku do 2/3 naplňte vodou a prilejte k zelenine. Pridajte bobkový list, škoricu, soľ, čierne korenie a dobre premiešajte.
7. Omáčku prelejte do zapekacej misy, kam sa zmestia všetky naplnené papriky. Tie poukladajte vedľa seba na omáčku. Misu dobre zakryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 220 °C. Pečte prikryté 50 minút. Potom dajte alobal opatrne dole a dopekajte ďalších 10-15 minút.
8. Omáčku môžete pred servírovaním premixovať alebo prepasírovať – nezabudnite vybrať bobkový list a škoricu. Podľa chuti môžete dochutiť citrónovou šťavou, popr. cukrom.
9. Podávajte s ryžou alebo bulgurom.