Kakaové bagely

Kakaové bagely

6 bagelov

70 minút

Bagel je druh pečiva, ktorý by sa dal prirovnať k našim žemliam. Rozdielom je otvor uprostred. Po upečení sa bagel rozreže napoly a plní najrôznejšími náplňami, či už sladkými alebo slanými. Vďaka receptu od Martiny Lacingerovej si ich upečiete a vychutnáte priamo z tepla domova.

Suroviny:

20 g droždia
1 lyžička trstinového cukru
200 ml mlieka

50 g masla
1 žĺtok
200 g celozrnnej hladkej špaldovej múky

80 – 90 g hladkej múky
30 g xylitolu
17 g kakaa

25 g drvených kakaových bôbov 
štipka soli

½ lyžičky mletého kardamómu
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča vajce na potrenie

Postup:

1. Droždie rozdrobte do mištičky a premiešajte s lyžičkou trstinového cukru.  
2. Mlieko zahrejte, aby bolo teplé – nie horúce. Trocha prilejte k droždiu a zamiešajte vidličkou. Prisypte asi ½ lyžice múky, ešte prešľahajte vidličkou a nechajte pod utierkou vzísť kvások.  
3. Do zvyšného mlieka vložte na kúsky pokrájané maslo, ešte krátko zahrejte a nechajte maslo v mlieku rozpustiť. Keď zmes vychladne, zašľahajte do nej žĺtok.  
4. V mise robota premiešajte múky, xylitol (prípadne trstinový cukor) kakao, kakaové bôby, soľ, kardamóm a nastrúhanú kôru. Zalejte kváskom a mliečno-maslovou zmesou so žĺtkom. Spracujte cesto. Pod utierkou nechajte hodinu kysnúť. 
5. Cesto preklopte na pomúčenú pracovnú podložku, krátko premiešajte a rozdeľte na 6 rovnako veľkých kúskov. Z každého spracujte bochník (ako na hamburgerové žemle). Doprostred urobte prstom alebo varechou dieru a pomaly ju začnite rozťahovať, aby ste vytvorili prstence s vonkajším obvodom aspoň 10 cm a s otvorom aspoň 5 cm. Nechajte 10 – 15 minút kysnúť na plechu. 
6. Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 180 °C (teplovzdušný režim) 25 – 30 minút. 
ETA TIP: Ak vidíte, že sa v rúre bagely až priveľmi nafukujú, že sa vnútorný kruh „zlieva“ dohromady, môžete v polovice pečenia rýchlo (skutočne rýchlo, aby ste cesto nepoškodili) guľatou varechou alebo podobnou rukoväťou rýchlo koliesko „obnoviť“ priamo na plechu.   
7. Po upečení nechajte vychladnúť. Skvele chutia napríklad s tvarohom a čerstvým ovocím alebo džemom.