Torta Harlekýn

Torta Harlekýn

Torta s priemerom 21 cm

 


 

Niektoré retro recepty nás možno vedú k ironickému pousmiatiu. To ale nie je prípad torty Harlekýn, ktorá má svoje miesto v nejednej dobrej cukrárni. Lahodný kakaový korpus s delikátnym, nadýchaným parížskym krémom je totiž nadčasová kombinácia, ktorá nikdy neomrzí.

Suroviny:

Korpus:
6 vajec
140 g cukru
40 g repkového oleja
130 hladkej múky
50 g kakaa
maslo a hrubá múka na vymazanie

Parížska šľahačka:
500 g smotany na šľahanie
50 g cukru
30 g kakaa

Na dokončenie:
250 g smotany na šľahanie
práškový cukor
čokoláda

Postup:

1. Okraj tortovej formy vytrite maslom a vysypte hrubou múkou. Dno formy vyložte papierom na pečenie.
2. Vajcia spolu s cukrom vyšľahajte do veľmi objemnej a hustej peny.
3. Do vaječnej peny nalievajte olej a pritom pomaly miešajte. Nemusíte miešať dlho, stačí len tak, aby olej nepadol ku dnu, ale rovnomerne sa dostal do peny.
4. V miske premiešajte múku s kakaom a preosejte do misy s vaječnou penou. Pomocou stierky zľahka miešajte, aby sa sypká zmes prepojila s vajcami a cukrom.
5. Cesto nalejte do pripravenej tortovej formy. Pri 170 °C pečte 30 minút. Potom vyberte z rúry a nechajte vo forme vychladnúť.
6. Pripravte si parížsku šľahačku – ideálne je začať deň vopred. Smotanu, cukor a kakao prešľahávajte metličkou v hrnci a potom za občasného miešania priveďte k varu. Odstavte z plameňa. Počas chladnutia občas zamiešajte, aby sa na povrchu nevytvorila hrubá „kožka“. Po vychladnutí uložte do chladničky prikryté fóliou a nechajte chladiť do druhého dňa (popr. aspoň 3 hodiny). Vychladené vyšľahajte do tuha.
7. Neochutenú smotanu vyšľahajte s trochou práškového cukru.
8. Tortový korpus vyberte z formy. Pokiaľ je veľmi vydutý, zrežte ho do roviny. Korpus prekrojte. Do stredu naneste trochu bielej šľahačky a okolo nej parížsku. Zarovnajte a priklopte hornou časťou korpusu. Boky potrite parížskou šľahačkou. Zvyšnou parížskou aj bielou šľahačkou dozdobte podľa fantázie vrchnú plochu torty a posypte čokoládovými hoblinkami.
9. Uložte do chladničky a nechajte aspoň 1-2 hodiny tuhnúť.