Maková torta

6 až 10 porcií
60 minút + chladnutie
Pre motýľa Emanuela aj Makovú panenku. Jednoduchú prípravu zvládnu aj deti. Nadýchaný korpus neobsahuje žiadnu múku, a tak si tortu môžu vychutnať aj ľudia s bezlepkovou diétou. Môžete upiecť jeden veľký, alebo cesto rozdeliť do menších formičiek a každému dopriať jeho vlastný zákusok.
Suroviny:
Cesto:
55 g mandľových plátkov
8 vajec
štipka soli
50 g medu
180 g mletého maku
½ lyžičky prášku do pečiva s vinným kameňom
Krém:
250 g mascarpone
240 g lučiny
100 g medu
2 lyžice makového oleje
1 citrón
1 vanilkový struk
zhruba 100 g pikantnej zaváraniny na potrenie korpusu
1 lyžice maku na posypanie
pár jahôd na ozdobenie
ETA Gratus
roztváracia tortová forma
papier na pečenie
Postup:
1. Trúbu predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (alebo 6 formičiek) vyložte papierom na pečenie, formu zavrite a okraje papieru odstrihnite.
2. Mandľové plátky ľahko pomeľte. Žĺtky oddeľte od bielkov a z bielkov vyšľahajte so štipkou soli tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte metlou do peny, pridajte 50 g medu, mak, pomleté mandle, prášok do pečiva
3. Hotové cesto vlejte do pripravenej formy (alebo formičiek). Pečte v predhriatej trúbe 30–35 minút (v menších formičkách môže stačiť 20–25 minút). Či je cesto upečené, zistíte testom so špajľou – pichnite ju do cesta a mali by ste ju vytiahnuť čistú a suchú alebo len s pár omrvinkami. Upečený korpus vytiahnite a nechajte vychladnúť.
4. Medzitým pripravte krém. Mascarpone, lučinu, med, 1 lyžicu makového oleja, šťavu z polovice citrónu a semienka z vanilkového struku prešľahajte na hladký krém. Prácu vám zjednoduší kuchynský robot – použite Flexi metlu.
5. Vychladnutý korpus vytiahnite z formy, pozdĺžne prerežte a hornú časť položte stranou. Spodnú časť pokvapkajte zľahka makovým olejom a potrite zaváraninou. Navrstvite na ňu polovicu krému a opatrne priklopte odloženým korpusom. Opäť pokvapkajte zvyšným makovým olejom a opatrne navrstvite zvyšný krém. Ozdobte jahodami a posypte makom. Tortu môžete hneď zjesť, alebo ju uložte cez noc do chladničky, cesto zvlhčí krém a chute sa viac spoja.