Pravá sacher torta

Sacher alebo Sacherová torta patrí medzi cukrárske poklady, ktorej história sa píše už od roku 1832. Základom je skutočne kvalitná čokoláda s obsahom kakaa minimálne 70 %. Chýbať nesmie ani marhuľová marmeláda – jej kyslastá chuť s čokoládovým korpusom perfektne kontrastuje.
Suroviny:
140 g masla
140 g práškového cukru
140 g horkej čokolády
100 g kryštálového cukru
125 g polohrubej múky
5 vajec
1/2 kávovej lyžičky mletej škorice
1/2 kávovej lyžičky mletých klinčekov
1 citrón
Náplň:
marhuľová marmeláda
rum
Čokoládová glazura:
140 g krupicového cukru
100 ml vody
70 g horkej čokolády
70 g mliečnej čokolády
20 g masla
tortová forma s priemerom 26 cm
Postup:
- Práškový cukor pomaly vymiešajte s maslom do jemnej peny.
- Čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli. Rozpustenú a mierne vychladnutú čokoládu pridajte do zmesi cukru a masla.
- Žĺtky oddeľte od bielkov. Žĺtky pomaly zapracujte do pripravenej hmoty. Bielky vyšľahajte s kryštálovým cukrom na sneh a pomaly primiešajte k čokoládovej hmote.
- Pridajte škoricu a klinček na špičku noža a kôru z polovice citróna. Všetko jemne a dlho miešajte, kým vznikne vláčne cesto.
- Pripravte si tortovú formu, tú vymažte maslom a vysypte hrubou múkou. Následne do nej vlejte cesto.
- Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte 15 minút, potom teplotu znížte na 180 °C a pečte ešte 40 minút.
- Tortu nechajte vo forme úplne vychladnúť aj niekoľko hodín, najlepšie však cez noc.
- Pripravte si marhuľovú marmeládu, tú rozvarte s jednou lyžicou rumu. Nechajte jemne prebublať dve minúty. Tortu pozdĺžne rozpoľte a potrite pripravenou zmesou.
- Cukor zavarte s vodou, nechajte ho iba rozpustiť, nevariť. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu s maslom.
- Hneď ako obe zmesi mierne vychladnú, za stáleho miešania ich spojte. Zmes potom ešte mierne zahrejte a s takto pripravenou glazúrou potrite celú tortu. Nechajte vychladnúť.
S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.