Penová torta

Penová torta

1 torta

 

130 minút 

 

Na prípravu penovej torty, známej tiež ako Pavlova, si vystačíte s minimom surovín. Základom sú kvalitné vajcia a smotana. Pre oboje choďte k miestnemu farmárovi. Výslednú chuť potom vyladí vaše obľúbené ovocie – odporúčame napríklad lesné plody. Pri zdobení môžete siahnuť tiež po bylinkách – skúste mätu či medovku. 

 

Suroviny:

250 g kryštálového cukru  
5 bielkov

Náplň:  
500 ml smotany na šľahanie  
ovocie    

 Postup:

  1. Pripravte si päť bielkov, ktoré začnite pomaly vyšľahávať. Hneď ako začne vznikať sneh, pozvoľna pridávajte po lyžiciach cukor. Vyšľahajte hustý sneh.      

  2. Pripravte si dva plechy, na ktoré dajte papier na pečenie. Z vyšľahaného snehu vytvorte na každý plech rovnomerný guľatý základ penovej torty.     

  3. Penová torta sa skladá z dvoch snehových placiek. Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry. Tortový základ sušte v rúre pri 110 °C približne 90 minút. Dôležité je nechať tortu po upečení pozvoľna chladnúť v pootvorenej rúre.   

  4. Jednotlivé placky spojte pomocou šľahačky, ktorú dajte tiež na vrchnú časť torty. Tú dozdobte ovocím.   

 

Penová torta

S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.