Penová torta
.jpg)
Na prípravu penovej torty, známej tiež ako Pavlova, si vystačíte s minimom surovín. Základom sú kvalitné vajcia a smotana. Pre oboje choďte k miestnemu farmárovi. Výslednú chuť potom vyladí vaše obľúbené ovocie – odporúčame napríklad lesné plody. Pri zdobení môžete siahnuť tiež po bylinkách – skúste mätu či medovku.
Suroviny:
250 g kryštálového cukru
5 bielkov
Náplň:
500 ml smotany na šľahanie
ovocie
Postup:
- Pripravte si päť bielkov, ktoré začnite pomaly vyšľahávať. Hneď ako začne vznikať sneh, pozvoľna pridávajte po lyžiciach cukor. Vyšľahajte hustý sneh.
- Pripravte si dva plechy, na ktoré dajte papier na pečenie. Z vyšľahaného snehu vytvorte na každý plech rovnomerný guľatý základ penovej torty.
- Penová torta sa skladá z dvoch snehových placiek. Dajte piecť do vopred vyhriatej rúry. Tortový základ sušte v rúre pri 110 °C približne 90 minút. Dôležité je nechať tortu po upečení pozvoľna chladnúť v pootvorenej rúre.
- Jednotlivé placky spojte pomocou šľahačky, ktorú dajte tiež na vrchnú časť torty. Tú dozdobte ovocím.
S láskavým dovolením Gabriely Končitíkovej prevzaté z knihy 99 sladkých teček Marie Baťové.
Doporučené