Klobásy z Food Ateliéru

Klobásy z Food Ateliéru

4 porcie

35 minút

Klobásy z grilu patria už neodmysliteľne k letným mesiacom. Spoločne s Davidem Valíčkem sme pre vás pripravili recept na bravčové klobásy, ktoré si môžete vychutnať s priateľmi priamo na terase alebo záhrade u vás doma. Klobásy úžasne dopĺňajú grilované šampiňóny na rozmaríne, ako prílohu sme zvolili ľahký šalát s reďkovkou a jarnou cibuľkou.  

Suroviny:

3 m bravčových čriev (namočených v studenej vode) 
350 g bravčového bôčika bez kože a kosti 
200 g ovsených vločiek
2 lyžice dijonskej horčice
4 g koriandrových semienok 
4 lyžičky kapar
100 g Parmigiano-Reggiano
soľ podľa chuti

Postup:

  1. Bravčový bôčik nakrájajte na menšie kocky a osoľte. Spoločne premiešajte a nechajte chvíľu odpočinúť. Bôčik zasypte ovsenými vločkami, pridajte dijonskú horčicu a opäť dobre premiešajte.  
  2. Koriandrové semienka opražte nasucho na panvici do doby, než sa rozvoňajú. Horúce semienka pridajte k mäsovej zmesi a všetko premiešajte. Takto pripravenú zmes nameľte 1-2 krát na kuchynskom robote Gratus, použite 6. rýchlostný stupeň. Umletú zmes premiešajte, aby sa všetky chute dobre prepojili. Pridajte 0,04 dcl vody a opäť premiešajte.  
  3. Pripravte si nadstavec na plnenie klobás. Črevá vytiahnite z vody, koniec čreva nasuňte na plničku a natiahnite na ňu postupne celé črevo. Na konci čreva urobte uzlík. Do násypky vložte namletú zmes a opatrne plňte zmes do čreva, zároveň ho uvoľňujte z plničky. Zvyšok zmesi vytlačte ovsenými vločkami.  
  4. Klobásky na doske sformujte do úhľadných valčekov a na konci čreva urobte opäť uzlík. Zatočte, prípadne rozdeľte zmes na menšie porcie tak, že ju opatrne v čreve posuniete. Klobásky otrite vodou, aby ste docielili čisté črevo.  
  5. Grilujte na rozpálenom Sorente cca 15 minút, použite platňu na grilovanie. Hotové klobásky ihneď podávajte.  

Šalát z jarnej cibuľky s nakladanou reďkovkou

4 porcie

15 minút

Suroviny:

4 väčšie jarné cibuľky
8 červených reďkoviek
600 ml vody
40 g soli
120 g trstinového cukru
200 ml vinného octu
2 g anízu
2 g koriandrových semienok
maldonská soľ 

Postup:

  1. Cibuľku očistite a nakrájajte pozdĺžne na špalíky a následne na julianne.  
  2. Do misky si pripravte studenú vodu a do nej vložte nakrájané cibuľky. Cibuľka tým stratí silu a krásne zjemní.  
  3. Reďkovky rozkrojte pozdĺžne na polovicu. Pokiaľ máte čerstvé, môžete ich nechať aj s listami.  
  4. Do rajnice pridajte vodu, soľ, cukor, vinný ocot. Priveďte k varu a jednu minútu povarte. Pridajte aníz a koriander.  
  5. Reďkovky vložte do pripraveného nálevu. Rajnicu zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte ich odpočívať pri izbovej teplote. Reďkovky si pripravte ideálne deň predtým, budú mať výbornú chuť.
  6. Reďkovky sceďte a okvapkané ich vložte do misy. Jarnú cibuľku tiež sceďte a pridajte do misy k reďkovkám. Osoľte štipku maldonskej soli, premiešajte a ihneď podávajte.

Šalotka na červenom víne

4 porcie

15 minút + marinovanie

Suroviny:

4 ks šalotky
4 dcl kvalitného červeného vína
60 g trstinového cukru
2 g anízu

Postup:

  1. Šalotku olúpte a pozdĺžne rozkrojte na polovice.  
  2. Do rajnice vložte víno, cukor, aníz a všetko uvarte. Do nálevu vložte šalotku rezom tak, aby bola celá v náleve, a nechajte ju marinovať. Pokiaľ bude mať šalotka tendenciu plávať, zaťažte ju.  
  3. Šalotku vyberte z marinády a nechajte ju okvapkať. Grilujte na rozpálenom grile Sorento cca 10 minút a podávajte.  

Grilované žampiňony na rozmaríne

2 porcie

15 minút

Suroviny:

8 ks väčších šampiňónov 
2 zväzky rozmarínu
6 lyžic rastlinného oleja
soľ podľa chuti

Postup:

  1. Šampiňóny prepoľte, vložte do misky, zasypte nakrájaným rozmarínom a dochuťte soľou. Takto pripravené šampiňóny zalejte olejom a premiešajte, aby sa chute spojili. 
  2. Grilujte na rozpálenom grile Sorento približne 10 minút a ihneď podávajte.  

Grilovaná biela reďkovka

4 porcie

15 minút

Suroviny:

2 ks bielej reďkovky
rastlinný olej podľa potreby 
soľ podľa chuti

Postup:

  1. Reďkovku olúpte, rozkrojte pozdĺžne na polovice a tie nakrájajte na kúsky široké približne 2 cm. Reďkovku osoľte a pokvapkajte olejom. Premiešajte, aby sa olej dostal na všetky kúsky.   
  2. Takto pripravenú reďkovku vložte do rozpáleného grilu Sorento a grilujte približne 10 minút. Ihneď podávajte.