Hriankovač nie je len na rozpekanie. Čo všetko dokáže?

Hriankovač nie je len na rozpekanie. Čo všetko dokáže?

Prvý opekač hrianok vyriešil problém, čo s tvrdším chlebom. Rozpečením sa vrátil na výslnie a vďaka hriankovaču bez nutnosti použiť panvicu, platničku alebo trúbu. Od tej doby prešiel hriankovač doslova metamorfózou.

Najnovší model ETA Sorento má ohrevné platničky výmenné, takže na ňom môžete pripraviť vafle, zapečené toasty vcelku aj rozkrojené na trojuholníčky a tiež grilovať. Vďaka grilovacím doskám môžete piecť mäso, ryby, zeleninu alebo ovocie po celej ploche, alebo priklopené a využiť tak spodný a horný ohrev. 

Pozor, horké!

Než zapojíte hriankovač do zásuvky, rozmyslite si, čo chcete pripravovať. Zasunutím platničiek sa začnú nahrievať a počas veľmi krátkej chvíle sa rozpália tak, že ich nie je možné vytiahnuť a je nutné počkať, až trochu schladnú. Je preto lepšie pripravovať vždy len jeden druh jedla.

 

Pre deti aj zamilovaných

Domáce vafle majú punc istej dekadencie, zvlášť keď ich servírujete k raňajkám. Klasické belgické potrebujú vykysnúť, pre svižnejšie rána sa hodia alternatívy z vločiek, mrkve, dyne alebo jednoduchého cesta, ktorému stačí len pár minút na odležanie. Nalejte ho na platničku dostatok, ale nie zbytočne veľa, aby nevytieklo von – pečením zväčší svoj objem, optimálne množstvo je 5 mm pod okraj platničky. Ak nepridáte do cesta cukor, môžete vafle podávať na slano – so špenátom, syrom, šunkou, lososom alebo bylinkovým tvarohom.

K večeri aj na desiatu

Najrýchlejšie jedlo – chleba s niečím – povyšuje hriankovač na teplú večeru, na ktorej sa môžu podieľať všetci. Nechajte deti naplniť toast podľa chuti a popusťte uzdu fantázii – Elvis Presley miloval zapečený toast s banánom a arašidovým maslom, v Nemecku frčí chlieb s nutellou. Platnička s priečnym delením na dva trojuholníky sa hodí pre zapečenie toastov na desiatu do práce, do školy alebo na výlet.

ETA TIP: Vyskúšajte francúzský toat naslano.

 

Závan leta

Až budete v zime spomínať na táborák so safaládkami alebo nebudete chcieť rozohrievať trúbu kvôli upečeniu pár kúskov zeleniny, oceníte platničku na grilovanie. Jednoducho ju nasadíte, zapnete a pečiete. Trvá to síce dlhšie než na grile, ale hriankovač si môžete postaviť na stôl a upečiete v ňom jednu až dve porcie zeleniny, mäsa aj rýb. A vziať si ho môžete kamkoľvek so sebou.