Knedličky Gyoza

Pokiaľ chcete urobiť na svojich hostí dojem, alebo si dopriať niečo špeciálne, potom je inšpirácia japonskou kuchyňou krokom tým správnym smerom. Japonské knedličky Gyoza budú pôsobivým predjedlom a zaujímavým občerstvením na party. Úspech tkvie v použití kvalitnej sójovej omáčky, ktorá dodá hubovej náplni a pikantnej omáčke nezameniteľnú chuť.
Suroviny:
250 ml hladkej múky
štipka soli
150 ml vriacej vody
2 lyžice rastlinného oleja
1 cibuľa nakrájaná nadrobno
50 g húb shitake (čerstvé alebo sušené namočené v teplej vode)
2 mrkvy nastrúhané na rezančeky
100 g bielej kapusty nakrájanej na tenké rezančeky
3 cm zázvoru nastrúhaného najemno
3 strúčiky cesnaku (prelisované)
2 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica ryžového octu
3 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica sezamového oleja
1 lyžička ryžového octu
chilli podľa chuti
1 strúčik cesnaku (prelisovaný)
½ lyžičky cukru
papier na pečenie
multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro
Postup:
- Múku osoľte a zalejte vriacou vodou. Vypracujte hladké cesto, ktoré rozdeľte na 4 časti. Každú časť vyvaľkajte na tenký plát a vytvarujte kolieska s priemerom 5 cm.
- Hrniec nastavte na program Varenie bez veka, prilejte olej a nechajte ho rozpáliť. Pridajte cibuľu a opekajte ju, kým nezmäkne. Pridajte shitake, mrkvu, kapustu, zázvor, cesnak, sójovú omáčku a ryžový ocot. Opekajte do doby, kým sa odparí všetka tekutina. Potom vypnite program Varenie bez veka a zeleninovú zmes dajte do inej nádoby.
- Kraje vyvaľkaných plátkov potrite vodou. Doprostred pridajte lyžicu zeleninovej zmesi. Knedlík preložte na polovicu a konce stlačte k sebe, ozdobte vidličkou. Toto opakujte do doby, kým zapracujete všetky pripravené plátky.
- Tanier na varenie potravín v pare namočte, položte naňho papier na pečenie, ktorý obstrihajte a prepichnite. Tanier s papierom na pečenie vložte do hrnca, do ktorého ste naliali 400 ml vody. Na tanier vyskladajte knedličky, nasaďte veko a nastavte program Parné varenie na 7 minút. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP, odoberte veko a vyberte knedličky.
- Zmiešajte so sójovou omáčkou, sezamovým olejom, ryžovým octom, chilli, cesnakom a cukrom. S takto pripravenou sójovo - sezamovou omáčkou podávajte teplé knedličky.