Kura Kyjev (Kotleta po-kievski)

Kura Kyjev (Kotleta po-kievski)

 

4 porcie

 

50 minút + odležania

Kura Kyjev je považované za historický pokrm ruskej kuchyne, pretože dnešné hlavné mesto Ukrajiny bolo od 17. storočia súčasťou ruskej ríše. Tieto kuracie prsia v sebe snúbia chrumkavosť rezňa a zároveň šťavnatosť kuraťa z rúry. Náplň z bylinkového masla, smaženie v trojobale a dopečenie v rúre sa postará o skvostný zážitok. Podávajte so zemiakmi.

Suroviny:

50 g parmezánu

100 g masla

2 strúčiky cesnaku

1 lyžička mletej papriky

1 hrsť petržlenovej vňate

šťava z ½ citrónu

4 kuracie prsia bez kosti

100 g hladkej múky

1 vajce

100 g strúhanky

soľ a čerstvo mleté korenie

200 ml oleja na smaženie

 

ETA Pečenka s grilovacou mriežkou

silnostenná panvica

alobal alebo potravinárska fólia

Postup:

1. Parmezán nastrúhajte najemno. V menšej miske premiešajte zmäknuté maslo, prelisovaný cesnak, mletú papriku, nasekanú petržlenovú vňať, polovicu parmezánu a citrónovú šťavu.  Pomocou stierky preneste zmes na kus alobalu či potravinárskej fólie a vytvarujte z nej valček. Uložte ho zhruba na 30 minút stuhnúť do chladničky.

2. Do kuracích pŕs urobte v ich najvyššom mieste úzkym nožom dlhý zárez. Stuhnuté ochutené maslo nakrájajte na 8 plátkov a do každého otvoru v kuracích prsiach vložte dva kúsky. Prsia potom ľahko osoľte a okoreňte. Obaľte ich dvakrát v trojobale (múka, rozšľahané vajce, strúhanka so zvyšným parmezánom) a ľahko oklepte.

3. V silnostennej panvici rozohrejte olej. Kuracie prsia smažte z oboch strán ľahko do zlata. Presuňte ich do pečenky s grilovacou mriežkou a dopečte zhruba 20 minút do zlata a domäkka.