Kura Kyjev (Kotleta po-kievski)

4 porcie
50 minút + odležania
Kura Kyjev je považované za historický pokrm ruskej kuchyne, pretože dnešné hlavné mesto Ukrajiny bolo od 17. storočia súčasťou ruskej ríše. Tieto kuracie prsia v sebe snúbia chrumkavosť rezňa a zároveň šťavnatosť kuraťa z rúry. Náplň z bylinkového masla, smaženie v trojobale a dopečenie v rúre sa postará o skvostný zážitok. Podávajte so zemiakmi.
Suroviny:
50 g parmezánu
100 g masla
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička mletej papriky
1 hrsť petržlenovej vňate
šťava z ½ citrónu
4 kuracie prsia bez kosti
100 g hladkej múky
1 vajce
100 g strúhanky
soľ a čerstvo mleté korenie
200 ml oleja na smaženie
ETA Pečenka s grilovacou mriežkou
silnostenná panvica
alobal alebo potravinárska fólia
Postup:
1. Parmezán nastrúhajte najemno. V menšej miske premiešajte zmäknuté maslo, prelisovaný cesnak, mletú papriku, nasekanú petržlenovú vňať, polovicu parmezánu a citrónovú šťavu. Pomocou stierky preneste zmes na kus alobalu či potravinárskej fólie a vytvarujte z nej valček. Uložte ho zhruba na 30 minút stuhnúť do chladničky.
2. Do kuracích pŕs urobte v ich najvyššom mieste úzkym nožom dlhý zárez. Stuhnuté ochutené maslo nakrájajte na 8 plátkov a do každého otvoru v kuracích prsiach vložte dva kúsky. Prsia potom ľahko osoľte a okoreňte. Obaľte ich dvakrát v trojobale (múka, rozšľahané vajce, strúhanka so zvyšným parmezánom) a ľahko oklepte.
3. V silnostennej panvici rozohrejte olej. Kuracie prsia smažte z oboch strán ľahko do zlata. Presuňte ich do pečenky s grilovacou mriežkou a dopečte zhruba 20 minút do zlata a domäkka.