Pečené kura

Pečené kura

 

4 porcie

 

120 minút

Nie nadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je krása. Dobre prepečené kuriatko, ideálne z voľného chovu, ktoré má dostatok zdravej svaloviny, je nesmierna dobrota. Ľahký recept zvládne aj úplný začiatočník a výsledkom ohromí aj skúsené gazdinky. Vypečená šťava z hrušky, jablka a citrónu dodajú mäsu výbornú nasladlú chuť. Podávajte s nadýchanou zemiakovou kašou.

Suroviny:

1 kura

1 citrón

zhruba 50 g masla

3 vetvičky tymianu

1 cibuľa

1 jablko

1 hruška

soľ a čerstvo mleté korenie

 

ETA Pečenka

potravinársky povrázok

Postup:

1. Kura umyte a zvnútra aj zvonka dôkladne osoľte. Citrón umyte, olúpte kôru a dužinu rozkrojte na štvrtiny. Vložte ich do kuraťa a zadné stehná zviažte k sebe povrázkom. Kožu na prsiach a stehnách opatrne oddeľte prstami od mäsa a vzniknuté kapsy naplňte tenkou vrstvou masla. Posypte nasekaným tymianom a vložte do nádoby pečenky prsiami hore.

2. Cibuľu olúpte a nakrájajte na plátky. Jablko a hrušku olúpte, zbavte jadierok a nakrájajte na tenké plátky. Vložte všetko ku kuraťu a zľahka podlejte vodou. Pečte zhruba 1,5–2 hodiny (záleží na veľkosti kuraťa). Každú polhodinu kura podlejte výpekom.