Makovec s višňami

Makovec s višňami

10 porcií

 

70 minút + 20 minút na chladnutie

 

Najlepšie chutí s hrnčekom mlieka alebo kakaa, vďaka jogurtu v ceste však nie je ani bez neho žiadnou „dusivkou“. Makovec s višňami podľa Tamary Adamčíkovej je ideálnou raňajkovou buchtou, ktorá vám neurobí hanbu ani pred návštevou. Pre ten správny šmrnc však nezabudnite na citrónovú polevu – dodá múčniku osviežujúcu chuť, ktorej sa (nielen) v lete nebudete vedieť nabažiť. 

 

Suroviny:

Korpus:  
60 g zmäknutého masla
1 štipka soli
120 g cukru  
1 lyžička mletej škorice 
200 g bieleho jogurtu 
2 lyžice višňového džemu  
2 lyžice holandského kakaa 
kôra z jedného citróna
130 g polohrubej múky
1 lyžička jedlej sódy  
300 g mletého maku 
200 ml mlieka  
2 vajcia
500 g vykôstkovaných višní

Poleva: 
60 g práškového cukru  + 1 šťava z jedného citróna  
alebo čokoláda na varenie  

 Postup:

  1. Rúru predhrejte na 170 °C.    

  2. Maslo vyšľahajte s cukrom, soľou, škoricou a kakaom. Postupne zašľahajte vajce, jogurt a citrónovú kôru. Pridajte mak, múku, sódu a mlieko a vymiešajte hladké cesto. Na záver pridajte višne a opatrne ich do cesta zamiešajte.    

  3. Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte približne 50 minút. Pred vyklopením z formy nechajte makovec asi 20 minút vychladnúť.   

  4. Pripravte polevu z čokolády, alebo z práškového cukru a citrónovej šťavy a hotový makovec rovnomerne potrite. Krájajte až po stuhnutí polevy.   

 

Makovec s višňami