Makovec s višňami

Najlepšie chutí s hrnčekom mlieka alebo kakaa, vďaka jogurtu v ceste však nie je ani bez neho žiadnou „dusivkou“. Makovec s višňami podľa Tamary Adamčíkovej je ideálnym raňajkovým koláčom, ktorý vám neurobí hanbu ani pred návštevou. Pre ten správny šmrnc však nezabudnite na citrónovú polevu – dodá múčniku osviežujúcu chuť, ktorej sa (nielen) v lete nebudete vedieť nabažiť.
Suroviny:
Korpus:
60 g zmäknutého masla
1 štipka soli
120 g cukru
1 lyžička mletej škorice
200 g bieleho jogurtu
2 lyžice višňového džemu
2 lyžice holandského kakaa
kôra z jedného citróna
130 g polohrubej múky
1 lyžička jedlej sódy
300 g mletého maku
200 ml mlieka
2 vajcia
500 g vykôstkovaných višní
Poleva:
60 g práškového cukru + 1 šťava z jedného citróna
alebo čokoláda na varenie
Postup:
- Rúru predhrejte na 170 °C.
- Maslo vyšľahajte s cukrom, soľou, škoricou a kakaom. Postupne zašľahajte vajce, jogurt a citrónovú kôru. Pridajte mak, múku, sódu a mlieko a vymiešajte hladké cesto. Na záver pridajte višne a opatrne ich do cesta zamiešajte.
- Cesto nalejte do formy vyloženej papierom na pečenie a pečte približne 50 minút. Pred vyklopením z formy nechajte makovec asi 20 minút vychladnúť.
- Pripravte polevu z čokolády, alebo z práškového cukru a citrónovej šťavy a hotový makovec rovnomerne potrite. Krájajte až po stuhnutí polevy.