Linecký koláč

Ste k zdravším úpravám tradičných receptov väčšinou skeptickí? Linecký koláč podľa Fitrecepty.info vás definitívne presvedčí, že k tomu nie je žiadny dôvod. Aj bez bielej múky, cukru a hory masla poteší vaše maškrtné jazýčky a vyvolá vo vás slastné spomienky na detstvo strávené u babičky.
Suroviny:
300 g kokosového oleja
520 g celozrnnej pšeničnej múky
1 lyžička vanilkového extraktu
70 + 20 g medu
3 vajcia + 3 žĺtky
1 vrecko kypriaceho prášku do pečiva
750 g nízkotučného tvarohu
20 ml citrónovej šťavy
4 väčšie jablká
2 lyžičky škorice
Postup:
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- V mise kuchynského robota zmiešajte kokosový olej, múku, vanilkový extrakt, 70 g medu, 3 celé vajcia a kypriaci prášok a vypracujte kompaktné cesto.
- Oddeľte zhruba tri štvrtiny cesta a rovnomerne ho rozprestrite na dno a okraje koláčovej formy. Pokiaľ nie je nepriľnavá, radšej ju najprv vymažte tukom.
- V mise zmiešajte tvaroh, žĺtky, citrónovú šťavu a 20 g medu a všetko spolu vyšľahajte pomocou robota alebo ručného šľahača.
- Tvarohovú zmes naneste na pripravené cesto.
- Jablká nakrájajte na tenké plátky, premiešajte ich so škoricou a navrstvite na tvarohovú zmes.
- Zo zvyšnej štvrtiny cesta vyvaľkajte tenký plát, nakrájajte ho na prúžky a vyskladajte ich na koláč tak, aby vytvorili mriežku.
- Formu vložte do predhriatej rúry a pečte asi 50 minút.
Prevzaté z Fitrecepty.info.
Doporučené