Vanilkové venčeky

Venčeky z odpaľovaného cesta patria ku kulinárskym výzvam, ktoré si žiadajú cvik a skúsenosti. Čím skôr však začnete trénovať, tým skôr sa stanete majstrami. Na osvedčený recept sme sa opýtali šéfcukrárky zlínskej Bistrotéky Valachy Tamary Adamčíkovej.
Suroviny:
Korpusy:
180 g vody
130 g hladkej múky
5 g cukru
5 g soli
85 g masla
3 vajcia (prípadne 4 menšie)
plátky mandlí na posypanie
Vanilkový krém:
250 ml smotany na šľahanie
štipka kôry z BIO (chemicky neošetreného) pomaranča
30 g práškového cukru
4 žĺtky
vanilkový lusk
20 ml rumu
300 g mascarpone
150 ml smotany
80 g práškového cukru
Postup:
- Zmiešajte vodu, maslo, cukor a soľ a spoločne priveďte k varu. Na miernom stupni ohrevu potom do tekutiny pridajte múku a vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí.
- Cesto premiestnite do misy multifunkčného robota Gratus, premiešajte pomocou metly na miesenie a nechajte vychladnúť.
- Do mierne vychladnutého cesta postupne pridajte vajce a nechajte v robote premiesiť na hladké cesto. Následne počkajte, kým cesto úplne vychladne.
- Na plech vyložený papierom na pečenie striekajte rovnako veľké venčeky, ktoré posypte plátkami mandlí, pokropte vodou a pečte na 195 °C asi 25 – 30 minút.
- Medzitým si pripravte krém - smotanu prelejte do nepriľnavého hrnca a pomaly ju ohrievajte.
- Vanilku pozdĺžne rozkrojte a hranou noža vyškrabte obsah lusku. Lusk a jeho obsah pridajte k vriacej smotane a nechajte asi 5 minút aromatizovať, občas premiešajte.
- Žĺtky jemne vymiešajte s práškovým cukrom (30 g) a za stáleho miešania prilievajte smotanu prevoňanú vanilkou.
- Následne zmes sceďte, vráťte na mierny plameň a za stáleho miešania ohrievajte tesne pod bod varu. Túto teplotu udržujte do chvíle, kým krém zhustne.
- Cez hrniec pretiahnite potravinársku fóliu tak, aby sa dotýkala povrchu krému. Nechajte minimálne 2 hodiny vychladnúť.
- Potom fóliu odoberte a krém vyšľahajte pomocou ručného šľahača spolu s mascarpone, smotanou, práškovým cukrom (80 g) a rumom.
- Pripravený krém naneste do rozkrojených venčekov. Venčeky posypte cukrom a podávajte.
Doporučené