Vanilkové venčeky

Vanilkové venčeky

20 kusov

 

90 minút + 2 hodiny na chladnutie krému

 

Venčeky z odpaľovaného cesta patria ku kulinárskym výzvam, ktoré si žiadajú cvik a skúsenosti. Čím skôr však začnete trénovať, tým skôr sa stanete majstrami. Na osvedčený recept sme sa opýtali šéfcukrárky zlínskej Bistrotéky Valachy Tamary Adamčíkovej

 

Suroviny:

Korpusy:    
180 g vody  
130 g hladkej múky  
5 g cukru    
5 g soli  
85 g masla  
3 vajcia (prípadne 4 menšie)   
plátky mandlí na posypanie 

Vanilkový krém:  
250 ml smotany na šľahanie    
štipka kôry z BIO (chemicky neošetreného) pomaranča      
30 g práškového cukru
4 žĺtky  
vanilkový lusk    
20 ml rumu    
300 g mascarpone   
150 ml smotany
80 g práškového cukru  

 Postup:

  1. Zmiešajte vodu, maslo, cukor a soľ a spoločne priveďte k varu. Na miernom stupni ohrevu potom do tekutiny pridajte múku a vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí.     

  2. Cesto premiestnite do misy multifunkčného robota Gratus, premiešajte pomocou metly na miesenie a nechajte vychladnúť.    

  3. Do mierne vychladnutého cesta postupne pridajte vajce a nechajte v robote premiesiť na hladké cesto. Následne počkajte, kým cesto úplne vychladne.   

  4. Na plech vyložený papierom na pečenie striekajte rovnako veľké venčeky, ktoré posypte plátkami mandlí, pokropte vodou a pečte na 195 °C asi 25 – 30 minút.   

  5. Medzitým si pripravte krém - smotanu prelejte do nepriľnavého hrnca a pomaly ju ohrievajte.   

  6. Vanilku pozdĺžne rozkrojte a hranou noža vyškrabte obsah lusku. Lusk a jeho obsah pridajte k vriacej smotane a nechajte asi 5 minút aromatizovať, občas premiešajte.     

  7. Žĺtky jemne vymiešajte s práškovým cukrom (30 g) a za stáleho miešania prilievajte smotanu prevoňanú vanilkou.   

  8. Následne zmes sceďte, vráťte na mierny plameň a za stáleho miešania ohrievajte tesne pod bod varu. Túto teplotu udržujte do chvíle, kým krém zhustne.   

  9. Cez hrniec pretiahnite potravinársku fóliu tak, aby sa dotýkala povrchu krému. Nechajte minimálne 2 hodiny vychladnúť.   

  10. Potom fóliu odoberte a krém vyšľahajte pomocou ručného šľahača spolu s mascarpone, smotanou, práškovým cukrom (80 g) a rumom.   

  11. Pripravený krém naneste do rozkrojených venčekov. Venčeky posypte cukrom a podávajte.   

 

Vanilkové venčeky