Medvedie labky

Medvedie labky

 

2 plechy

 

55 minút + doba odležania

Svoj názov dostali tieto orieškové cukrovinky podľa pôvodných formičiek, ktoré pripomínali medvediu labku. Dnes môžete cesto vtlačiť do ľubovoľných tvarov a upiecť si rožteky, mušle alebo srdiečka, ale klasika je klasika, poznáte to. Pokiaľ chcete, ofarbite kakaom len polovicu cesta a upečte dvojfarebné labky.  

 

Suroviny:

120 g lieskových orieškov 

330 g polohrubej múky 

240 g práškového cukru 

50 g kakaa holandského typu 

štipka mletej škorice 

štipka mletého klinčeku 

250 g masla 

práškový a vanilkový cukor na obalenie (podľa chuti) 

maslo na vymazanie formičiek 

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom hnetacia metla 

stolný mixér ETA Vital Blend 

formičky na labky  

plech na pečenie 

potravinárska fólia 

Postup:

1. Trúbu rozohrejte na 180 °C. Orechy rozprestrite na plech, vložte do vyhriatej trúby a nechte ich 10 minút opražiť, pokiaľ nezozlátnu a rozvoňajú sa. Vsypte ich do utierky, premieste, aby sa zbavili šupky, a rozmixujte ich v mixéri ETA Vital Blend najemno.  

 

2. Múku preosejte do misy, premiešajte s cukrom, kakaom a korením, do zmesi rozkrájajte maslo, prepracujte prstami na mrveničku a umieste hladké cesto. Použiť môžete hnetaciu metlu v kuchynskom robote Gratus a vymiešať všetky suroviny naraz.  

 

3. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a uložte ho cez noc do chladničky.  

 

4. Formičky vymažte maslom. Druhý deň odkrajujte z cesta drobné kúsky a vtlačte ich do formičiek. Trúbu predhrejte na 160 °C. Formičky skladajte na plech tak, aby sa neprekrývali, a pečte v predhriatej trúbe zhruba 10 minút, až začnú tmavnúť.  

 

5. Upečené labky vytiahnite a ešte horké vyklopte a obaľte opatrne v práškovom cukre.