Medvedie labky

2 plechy
55 minút + doba odležania
Svoj názov dostali tieto orieškové cukrovinky podľa pôvodných formičiek, ktoré pripomínali medvediu labku. Dnes môžete cesto vtlačiť do ľubovoľných tvarov a upiecť si rožteky, mušle alebo srdiečka, ale klasika je klasika, poznáte to. Pokiaľ chcete, ofarbite kakaom len polovicu cesta a upečte dvojfarebné labky.
Suroviny:
120 g lieskových orieškov
330 g polohrubej múky
240 g práškového cukru
50 g kakaa holandského typu
štipka mletej škorice
štipka mletého klinčeku
250 g masla
práškový a vanilkový cukor na obalenie (podľa chuti)
maslo na vymazanie formičiek
kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom hnetacia metla
formičky na labky
plech na pečenie
potravinárska fólia
Postup:
1. Trúbu rozohrejte na 180 °C. Orechy rozprestrite na plech, vložte do vyhriatej trúby a nechte ich 10 minút opražiť, pokiaľ nezozlátnu a rozvoňajú sa. Vsypte ich do utierky, premieste, aby sa zbavili šupky, a rozmixujte ich v mixéri ETA Vital Blend najemno.
2. Múku preosejte do misy, premiešajte s cukrom, kakaom a korením, do zmesi rozkrájajte maslo, prepracujte prstami na mrveničku a umieste hladké cesto. Použiť môžete hnetaciu metlu v kuchynskom robote Gratus a vymiešať všetky suroviny naraz.
3. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a uložte ho cez noc do chladničky.
4. Formičky vymažte maslom. Druhý deň odkrajujte z cesta drobné kúsky a vtlačte ich do formičiek. Trúbu predhrejte na 160 °C. Formičky skladajte na plech tak, aby sa neprekrývali, a pečte v predhriatej trúbe zhruba 10 minút, až začnú tmavnúť.
5. Upečené labky vytiahnite a ešte horké vyklopte a obaľte opatrne v práškovom cukre.