Tradičná vianočka podľa Pavly Stoklasovej

Tradičná vianočka podľa Pavly Stoklasovej

1 väčšia alebo 2 menšie vianočky 

95 minút + kysnutie

Na Valašsku vianočka nechýbala ani na stoloch tých najchudobnejších. Pôvodne ju gazdinky piekli v noci z 23. na 24. decembra. Do cesta často pridávali peniaze a kto ich z rodiny našiel, ten mal byť nadchádzajúci rok bohatý, ale tiež štedrý a zdravý. „Na vianočku si rozhodne nakúpte kvalitné suroviny, na nich sa nevyplatí šetriť. Myslite tiež na to, že je dobré suroviny skladované v chladničke nechať nejaký čas pred pečením vonku, aby získali izbovú teplotu,“ zdôrazňuje cukrárka a pekárka Resortu Valachy Pavla Stoklasová.  

 

Suroviny:

500 g hladkej múky
385 g masla
180 g mletého cukru
3 vajcia
40 g vanilkového cukru
35 g droždia
250 ml mlieka
štipka soli
citrónová kôra
hrozienka (najlepšie namočené v rume, ale pozor, môžu cesto zafarbiť do siva)
vlašské orechy (nasekané)
mandle (plátky)
1 dcl rumu

Postup:

1.   Najprv si pripravte kvások, a to tak, že droždie rozdrobíte do väčšej misky a prilejete cca 100 ml vlažného mlieka. Pozor, nie horúceho! Pridajte lyžicu cukru a múky, všetko premiešajte a počkajte pár minút, kým kvások “vzíde”.  

2.   Do veľkej misy nasypte múku preosiatu a zbavenú nečistôt, zvyšok mletého cukru, štipku soli, dva žĺtky, 135 g zmäknutého masla, kvások a zvyšné mlieko.   

3.   Cesto vypracujte pomocou robota Gratus s využitím hnetacieho háku.   

Vianočka

4.   Do vypracovaného cesta na záver pridajte ostatné suroviny: hrozienka, citrónovú kôru, vlašské orechy. Pokiaľ chcete mať vianočku skutočne bohatú, môžete pridať aj nastrúhanú pomarančovú kôru.    

5.   Hotové cesto nechajte cca 20 minút odpočinúť a vykysnúť. 

6.   Cesto rozdeľte na 6 bochníkov a nechajte ich ešte chvíľu vykysnúť.  

7.   Z bochníkov vyvaľkajte rovnako dlhé pramene, položte ich pekne vedľa seba a začnite pliesť. Vždy zvrchu dole, zľava doprava až k tomu poslednému, inak sa pramene vyťahujú a zmenia dĺžku. Vianočku preneste na plech, potrite ju rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. 

Pletenie vianočky

8.    Vianočku nechajte ešte cca jednu hodinu kysnúť a potom pečte pri 165 °C približne 25 minút.

TAJNÝ TIP PAVLY STOKLASOVEJ: Po upečení vianočku ešte potrite zmesou zo zvyšných surovín (250 g masla, 1 dcl rumu, 30 gramov vanilkového cukru a 100 gramov mletého cukru), nechajte ju úplne vychladnúť a môžete servírovať.