Morčacie guličky

Morčacie guličky

 

4 porcie

 

30 minút

Morčacie mäso má nízky obsah tuku a vyšší podiel zinku a vitamínu B12. Je ľahko stráviteľné, a tak ho môžu jesť aj malé deti alebo ľudia v rekonvalescencii. Odporúča sa športovcom, ale tieto skvelé morčacie guličky si užijú všetci. Servírujte ich napríklad na taliansky spôsob s rajčinovou omáčkou a cestovinami, alebo na zeleninovom šaláte

Suroviny:

1 červená cibuľa

6 lyžíc olivového oleja

500 g morčacích pŕs

1 hrsť čerstvých bylín (rozmarín, oregano, bazalka, tymian, medovka, ligurček, estragón)

2 stopky zeleru alebo 1 hrsť listového zeleru

½ citrónu

1 žĺtok

soľ a čerstvo namleté čierne korenie 

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom mlynček na mäso

ETA Pečenka 

panvica

Postup:

1. Cibuľu olúpte, nakrájajte nadrobno a opečte na 1 lyžici oleja dozlata. Odstavte a nechajte trochu schladnúť. 

 

2. Medzitým mäso nameľte najemno v mlynčeku na mäso v robote Gratus, bylinky a zeler nasekajte nadrobno. Premiešajte, postrúhajte kôru z ½ citrónu a pridajte trochu citrónovej šťavy (zhruba 2 lyžice). Osoľte, pridajte čierne korenie, 1 lyžičku oleja a vmiešajte žĺtok a opečenú cibuľu. Zo zmesi odkrajujte lyžicou kúsky a tvarujte z nich guličky. 

 

3. Zvyšný olej rozohrejte a opečte na ňom guličky zo všetkých strán dozlata, na strednom stupni to trvá zhruba 8 minút. Použiť môžete aj pečenku – rozohrejte v nej olej, naskladajte do nej guličky, pečte 5 minút, obráťte a dopečte 5 minút dozlata.