Nátierka z červenej šošovice

Nátierka z červenej šošovice

4 porcie

30 minút

Chuťou pripomína trochu hummus, takže sa skvele hodí k pita chlebu, k zelenine, šalátu aj na pečivo. Červená šošovica je uvarená v priebehu 15 minút, nie je potrebné ju vopred namáčať a nenadúva, nátierku si tak môžu vychutnať aj malé deti alebo tehotné ženy.

Suroviny:

200 g červenej šošovice
1 cibuľa
1 mrkva
1 chemicky neošetrený citrón
3 strúčiky cesnaku + navyše podľa chuti
5 lyžíc olivového oleja
500 ml vody
15 cherry paradajok
2 hrste čerstvej bazalky
soľ

Postup:

  1. Šošovicu prepláchnite vodou a nechajte dobre odkvapkať. Cibuľu olúpte a nakrájajte na kocky. Mrkvu olúpte a nastrúhajte nahrubo. Citrón umyte pod horúcou vodou a kôru nastrúhajte najemno. Cesnak olúpte a pretlačte. 
     
  2. V panvici alebo rajnici rozohrejte olej a orestujte na nej cibuľu a pretlačený cesnak. Po chvíľke pridajte mrkvu a citrónovú kôru. Za občasného miešania spoločne restujte pár minút, kým sa cibuľa sfarbí dozlata.
     
  3. K zeleninovému základu vsypte šošovicu a opekajte ešte ďalších päť minút, občas premiešajte. Medzitým uvarte vodu.
     
  4. Šošovicu zalejte vriacou vodou a priklopte pokrievkou. Za občasného miešania varte zhruba 15 minút, kým šošovica zmäkne a voda sa odparí. Podľa chuti osoľte a nechajte vychladnúť.
     
  5. Medzitým paradajky nakrájajte nadrobno a lístky bazalky nasekajte nahrubo. Z citrónu vytlačte šťavu. Do vychladnutej nátierky primiešajte paradajky a bazalku. Na záver dochuťte citrónovou šťavou, soľou a pretlačeným cesnakom podľa chuti.

Nátierka z červenej šošovice