Nátierka zo sušených paradajok a semienok

Radi by ste si rozšírili repertoár domácich nátierok a porozhliadate sa po nejakom zdravšom variante? Ako základ sa skvele hodia rozmixované orechy alebo semienka, ktoré hravo zastúpia maslo či majonézu. Navyše sú plné zdraviu prospešných tukov, o lahodnej chuti ani nehovoriac. Vyskúšajte ich napríklad v kombinácii so sušenými paradajkami, ktorú si zamiluje celá rodina.
Suroviny:
1 hrnček slnečnicových semienok
10 sušených paradajok v oleji
1 strúčik cesnaku
štipka mletej chilli papričky
1 lyžica sójovej omáčky tamari
soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Slnečnicové semienka namočte aspoň na hodinu do vlažnej vody. Potom vodu zlejte.
- Do výkonného stolového mixéra vsypte vodou nasiaknuté semienka, pridajte sušené paradajky a asi 1 lyžicu oleja, v ktorom boli namočené, olúpaný cesnak a sójovú omáčku tamari.
- Všetko dôkladne premixujte a prípadne dochuťte soľou a korením.
- Nátierku nechajte odležať v chladničke a podávajte s čerstvým či opečeným pečivom, celozrnnými krekrami alebo zeleninou nakrájanou na hranolky.
ETA TIP: Originálnu chuť, podobnú aromatickému syru, dodá nátierke sušené lahôdkové droždie (zoženiete v obchodoch so zdravou výživou).