Oľgine koláčiky

Oľgine koláčiky

 

2 plechy

 

65 minút

Kto bola Oľga, podľa ktorej sú pomenované tieto zlepované kolieska zdobené datľou, dnes už asi nezistíme. Recept (a názov) pochádza od slávnej prvorepublikovej autorky kuchárok Anuše Kejřovej a v jednom súste v sebe skrýva oriešky, punč, mandle a kávu. Nebeské spojenie. 

Suroviny:

Cesto:

340 g hladkej múky 

240 g masla

110 g práškového cukru

110 g mletých lieskových orieškov

štipka mletého badiánu

2 lyžice vinnej pálenky

1 žĺtok

1 lyžica pomarančovej šťavy

1 hrsť datlí na ozdobu 

múka na pomúčenie

 

Krém:

100 g mletých mandlí

50 g masla

100 g práškového cukru

štipka mletej škorice

3 lyžice pomarančovej šťavy

1 lyžica punču

 

Poleva:

50 ml horkej kávy

150 g práškového cukru

 

kuchynský robot ETA Gratus s príslušenstvom hnetací hák

plech na pečenie

papier na pečenie

valček

Postup:

1. Do misy preosejte múku, rozkrájajte navrch maslo a prstami spracujte na mrveničku. Pokiaľ používate kuchynský robot Gratus, môžete nasypať všetky suroviny naraz a pomocou hnetacieho háku vypracujte hladké pružné cesto. 

 

2. Do misy s múkou a maslom prisypte cukor, oriešky a badián, pridajte pálenku, žĺtky a pomarančovú šťavu a vypracujte hladké pružné cesto. 

 

3. Trúbu predhrejte na 140 °C a cesto vyváľajte na pomúčenej ploche na plát hrubý 5 mm. Vykrájajte z neho malé kolieska a skladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. 

 

4. Pečte ich v predhriatej trúbe zhruba 5 minút, až pokiaľ nezozlátnu. Vytiahnite ich a nechajte schladnúť. 

 

5. Na polevu rozmiešajte kávu s cukrom dohladka. 

6. Mandle vyšľahajte s maslom a cukrom, vmiešajte škoricu, pomarančovú šťavu a punč. Náplňou potrite polovicu koliesok, zalepte ich druhou polovicou a prelejte ich kávovou polevou. Ozdobte ich hviezdičkou vykrojenou z datle.