Oľgine koláčiky

Oľgine koláčiky

 

2 plechy

 

65 minút

Kto bola Oľga, podľa ktorej je pomenovaná táto pochúťka, dnes už asi nezistíme. Recept (a názov) pochádza od Anuše Kejřovej, slávnej prvorepublikovej autorky kuchárok. V jednom súste v sebe skrýva oriešky, punč, mandle a kávu. Nebeské spojenie. 

Suroviny:

Cesto:
340 g hladkej múky
240 g masla
110 g práškového cukru
110 g mletých lieskových orieškov
2 lyžice vinnej pálenky
1 žĺtok
štipka mletého badiánu
1 lyžica pomarančovej šťavy
1 hrsť datlí na ozdobu
múka na pomúčenie

Krém:
100 g mletých mandlí
50 g masla
100 g práškového cukru
štipka mletej škorice
3 lyžice pomarančovej šťavy
1 lyžica punču

Poleva:
50 ml horkej kávy
150 g práškového cukru

Postup:

1. Do misy preosejte múku, rozkrájajte navrch maslo a prstami spracujte na mrveničku. Prácu si výrazne uľahčíte použitím kuchynského robota Gratus – všetky suroviny jednoducho nasypte do misy a hnetací hák za vás vypracuj hladké pružné cesto. 

2. Do misy s múkou a maslom prisypte cukor, oriešky a badián, pridajte pálenku, žĺtky, pomarančovú šťavu a opäť vypracujte hladké pružné cesto. 

3. Trúbu predhrejte na 140 °C a cesto vyváľajte na pomúčenej ploche na 5 mm hrubý plát. Vykrájajte z neho malé kolieska a skladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie. 

4. Pečte ich vo vyhriatej rúre zhruba 5 minút. Keď chytia krásne zlatú farbu, vytiahnite ich a nechajte vychladnúť. 

5. Na polevu rozmiešajte kávu s cukrom dohladka. 

6. Mandle vyšľahajte s maslom a cukrom, vmiešajte škoricu, pomarančovú šťavu a punč. Náplňou potrite polovicu koliesok, zalepte ich druhou polovicou a prelejte ich kávovou polevou. Ozdobte ich hviezdičkou vykrojenou z datle.