Oľgine koláčiky

2 plechy
65 minút
Kto bola Oľga, podľa ktorej je pomenovaná táto pochúťka, dnes už asi nezistíme. Recept (a názov) pochádza od Anuše Kejřovej, slávnej prvorepublikovej autorky kuchárok. V jednom súste v sebe skrýva oriešky, punč, mandle a kávu. Nebeské spojenie.
Suroviny:
Cesto:
340 g hladkej múky
240 g masla
110 g práškového cukru
110 g mletých lieskových orieškov
2 lyžice vinnej pálenky
1 žĺtok
štipka mletého badiánu
1 lyžica pomarančovej šťavy
1 hrsť datlí na ozdobu
múka na pomúčenie
Krém:
100 g mletých mandlí
50 g masla
100 g práškového cukru
štipka mletej škorice
3 lyžice pomarančovej šťavy
1 lyžica punču
Poleva:
50 ml horkej kávy
150 g práškového cukru
Postup:
1. Do misy preosejte múku, rozkrájajte navrch maslo a prstami spracujte na mrveničku. Prácu si výrazne uľahčíte použitím kuchynského robota Gratus – všetky suroviny jednoducho nasypte do misy a hnetací hák za vás vypracuj hladké pružné cesto.
2. Do misy s múkou a maslom prisypte cukor, oriešky a badián, pridajte pálenku, žĺtky, pomarančovú šťavu a opäť vypracujte hladké pružné cesto.
3. Trúbu predhrejte na 140 °C a cesto vyváľajte na pomúčenej ploche na 5 mm hrubý plát. Vykrájajte z neho malé kolieska a skladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie.
4. Pečte ich vo vyhriatej rúre zhruba 5 minút. Keď chytia krásne zlatú farbu, vytiahnite ich a nechajte vychladnúť.
5. Na polevu rozmiešajte kávu s cukrom dohladka.
6. Mandle vyšľahajte s maslom a cukrom, vmiešajte škoricu, pomarančovú šťavu a punč. Náplňou potrite polovicu koliesok, zalepte ich druhou polovicou a prelejte ich kávovou polevou. Ozdobte ich hviezdičkou vykrojenou z datle.