Ovocné knedle

Sladko-kyselkavá chuť a nadýchané cesto ukrývajúce sa pod bieloskvúcim kopčekom z tvarohu – ovocné knedle sú sýtym hlavným chodom, ktorý zároveň plní funkciu lahodného a chuťovo vyváženého dezertu. Ich príprava je ľahká a vďaka voliteľnej ovocnej náplni vás len tak neomrzí.
Suroviny:
20 g čerstvého droždia
250 ml vlažného mlieka
6 g krupicového cukru
500 g polohrubej múky
štipka soli
1 vajce
ovocie podľa chuti
tvaroh na podávanie
práškový cukor na podávanie
rozpustené maslo na podávanie
multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro
Postup:
- Droždie rozdrobte, pridajte pár lyžíc vlažného mlieka a cukor, premiešajte a vytvorte kašičku, z ktorej nechajte vzísť kvások. Medzitým si do misy nachystajte múku, soľ, zvyšok mlieka a vajce. Nakoniec pridajte aj kvások a vypracujte hladké cesto. Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu.
- Po vykysnutí cesto rozvaľkajte a rozkrájajte na štvorčeky. Štvorčeky naplňte ovocím a vytvarujte knedle. Hotové knedle nechajte kysnúť pod utierkou ešte ďalších 15 minút.
- Priveďte k varu 500 ml vody. Horúcu vodu prelejte do hrnca, vložte nadstavec na varenie potravín v pare. Naňho naskladajte knedle tak, aby sa nedotýkali, počas varenia totiž ešte nakysnú. Nasaďte veko a zapnite program Parné varenie na 15 minút.
- Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP, vypustite paru a odoberte veko. Knedle vyberte a prepichnite vidličkou. Podávajte s tvarohom, práškovým cukrom a rozpusteným maslom.