Pečené bravčové pliecko so šalátom z grilovanej kukurice

Tento recept od účastníčky súťaže Food blog roku 2021, ktorá na Instagrame prispieva pod účtom @megvkuchyni, poteší rozmanitosťou farieb na tanieri, dokonalou harmóniou chutí a v neposlednej rade vysokým obsahom bielkovín a vitamínov. Nechajte rozmaznávať vaše chuťové bunky pečenými plátkami bravčového pliecka so sviežim kukuričným šalátom.
Pečené bravčové pliecko:
Suroviny:
bravčové pliecko (cca 1,5 kg)
mleté korenie
údená paprika
mletá horčica
mletý koriander
majoránka
paprikové floky
paradajkové floky
2 lyžičky soli
Postup:
1. Bravčové pliecko zo všetkých strán potrite korením (všetko korenie uvedené v surovinách) a pokiaľ to bude potrebné ako u nás, zviažte ho povrázkom, aby lepšie držalo tvar.
2. Dajte ho do pekáča a podlejte cca 1 dcl vody. Pečte pri 200 °C cca 45 minút.
3. Potom teplotu znížte na 160 °C a pečte ďalšie dve hodiny domäkka.
4. Kovovou ihlou alebo úzkym nožom vyskúšajte, či je mäso mäkké. Pokiaľ nie, pečte ho ďalších cca 30 minút.
5. Upečené mäso dajte na lopárik a nechajte cca 20 minút odpočinúť, kým ho začnete krájať.
Šalát z grilovanej kukurice:
Suroviny:
3 kukuričné klasy
maslo na potretie
1–2 kusy červenej papriky
2 stonky jarnej cibuľky
1 lyžica citrónovej alebo limetkovej šťavy
2 lyžice olivového oleja
soľ
korenie
Postup:
1. Kukuričné klasy ľahko potrite maslom, osoľte a ogrilujte (môžete aj v rúre, alebo ich opečte na panvici). Nechajte ich ľahko vychladnúť, potom kukuričné zrná z klasu odkrojte nožom a dajte ich do misy.
2. Pridajte k nim na kocky nakrájanú červenú papriku a dve jarné cibuľky nasekané na tenké plátky.
3. V miske zmiešajte metličkou dve lyžice olivového oleja s lyžicou citrónovej alebo limetkovej šťavy, soľou a korením. Túto zálievku nalejte do misy s kukuricou a všetko dobre premiešajte.
4. Podávajte pri izbovej teplote alebo aj chladené.
Medovo-horčicová omáčka s majonézou:
Suroviny:
4 lyžice majonézy
2 lyžice hrubozrnnej horčice
2 lyžice medu
soľ a korenie podľa chuti
Postup:
1. V miske zmiešajte dve majonézy s horčicou a medom.
2. Podľa chuti môžete pridať soľ a korenie, ale väčšinou to vďaka horčici nie je potrebné.
3. Vychlaďte.