Pivná štrúdľa

Pivná štrúdľa

4 porcie

60 minút

Skúste nahradiť kupované lístkové cesto pivným a budete milo prekvapení. Pivné cesto je krásne tvárne, vláčne a zvyšné pivo môže navyše poslúžiť ako príjemný bonus k vareniu. Súťažiaci z akcie Food blog roku 2021, ktorého nájdete na Instagrame pod účtom  @_s.p.o.l.u_, pre vás pripravil jednoduchý recept.

Suroviny:

450 g hladkej (špaldovej) múky
100 g masti
2 dcl piva
1 lyžica jablčného octu
štipka soli
1 vajce

Náplň:
podľa chuti, napr. strúhané jablká, trochu strúhanky, vanilkový cukor, hrozienka, škoricu

Postup:

1. Všetky suroviny na štrúdľu okrem náplne zmiešajte a vypracujte na hladké cesto.
2. Položte cesto na tanier, priklopte nahriatou misou alebo kastrólikom a nechajte 20 minút odpočinúť.
3. Potom rozdeľte cesto na polovicu a na pomúčenej pracovnej doske postupne rozvaľkajte obe časti na tenké obdĺžnikové pláty.
4. Posypte náplňou podľa chuti a zabaľte do závinu.
5. Preneste závin na plech s papierom na pečenie, potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte na 160–170 °C do zlata.