Marhuľovo - jablkový koláč

Čo si predstavíte, keď sa povie letný koláč? Hneď po tom rebarborovom sa väčšine z nás vybaví podmanivá chuť marhúľ. Ak ešte nemáte svoj obľúbený recept, inšpirujte sa tým, ktorý nám prezradila profesionálna cukrárka Tamara Adamčíková.
Suroviny:
Cesto:
400 g hladkej múky
100 g mletých mandlí
350 g zmäknutého masla
13 g kypriaceho prášku do pečiva
250 g trstinového cukru
2 vajcia
30 g vanilkového cukru
50 g plátkových mandlí
vajce na potretie
Náplň:
1 kg jabĺk
500 g marhúľ
100 g trstinového cukru
600 ml smotany na šľahanie
Postup:
- Všetky suroviny na cesto spracujte pomocou kuchynského robota tak, aby vznikla hladká a pevná hmota. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte vychladnúť.
- Medzitým si predhrejte rúru na 180 °C. Pekáč (cca 35 x 25 cm) či koláčovú formu vymažte maslom a vysypte (najlepšie hrubou) múkou.
- Jablká a marhule očistite, nakrájajte na plátky a premiešajte s cukrom.
- Stuhnuté cesto si rozdeľte na dve polovice. Jednu časť rozvaľkajte a vzniknutú placku vyložte na pripravený pekáč. Cesto po celom povrchu prepichnite vidličkou a navrstvite naňho ovocie.
- Z druhej polovice cesta vytvorte pásiky a naskladajte ich na povrch koláča tak, aby vytvorili mriežku. Potom povrch potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí.
- Pečte v predhriatej rúre približne jednu hodinu. Ihneď po vybratí z rúry koláč prelejte smotanou a nechajte v chladničke vychladnúť do druhého dňa. Servírujte pocukrované.