Poctivé rožky

Poctivé domáce rožky, ktoré pri zahryznutí príjemne chrumkajú a vo vnútri sú krásne vláčne, to je sen. Vďaka receptu, ktorý pripravila blogerka Martina z profilu Zdravě živená, si tento sen môžete jednoducho upiecť aj sami v pohodlí vašej kuchyne.
Suroviny:
17 g droždia
1/2 lyžičky cukru
250 ml vlažnej vody
450 g hladkej múky + na podsypanie
1 a 1/2 lyžičky soli
50 g masti - rozpustenej a vychladnutej
vajce + 1 lyžica mlieka na potretie
rasca a hrubozrnná soľ na posypanie
Postup:
1. Droždie rozmrvte do misky a zmiešajte s cukrom. Zalejte vlažnou vodou a nechajte 15-20 minút vzísť kvások.
2. Vo väčšej mise zmiešajte múku so soľou. Vlejte dovnútra kvások a vychladnutú masť. Cesto zamieste robotom pomocou nadstavca typu hák. Nechajte robota miesiť cesto niekoľko minút, vďaka tomu bude potom krásne vláčne a nadýchané.
3. Ľahko poprášte cesto múkou a nechajte hodinu a pol kysnúť v mise pod utierkou.
4. Vyklopte cesto na pomúčenú dosku a krátko prepracujte. Rozdeľte na 9 rovnako veľkých dielov a z každého vypracujte bochník spôsobom, ako by ste pripravovali burgerové žemle.
5. Z každého bochníka vyvaľkajte trojuholník hrubý asi 2-3 mm. Pri vaľkaní môžete cesto povyťahovať rukami. Stočte od širšieho kraja k špičke. Preložte na plech vyložený papierom na pečenie. Cíp by mal byť usadený naspodku, aby sa pečením neodmotal, resp. od rožku neodskočil. Nechajte 30 minút kysnúť.
6. Potrite rozšľahaným vajcom zmiešaným s trochou mlieka. Posypte ľahko rascou a soľou a pečte pri 210 °C 15-20 minút dozlata.