Polenta s jahodami

Polenta s jahodami

 

4 porcie

 

50 minút

Polenta je starodávny recept pôvodom z Talianska. Dnes môžete suroviny kúpiť na každom rohu. Nazýva sa jedlom chudobných, pretože sa pripravuje iba z kukuričnej múky a vody. Je veľmi bohatá na bielkoviny a vlákninu a dochutiť je možné ju prakticky čímkoľvek, napr. sladkými jahodami, ktoré osvieži kyslá smotana. Skvelá letná desiata alebo sladký obed, keď ste na chalupe alebo pod stanom.

Suroviny:

150 g instantnej polenty
400 ml vody
2 lyžice masla
150 g jahôd
100 g kyslej smotany
1 lyžica práškového cukru
niekoľko lístkov medovky

Postup:

1. Polentu vsypte do vody a za stáleho miešania ju priveďte k varu. Povarte asi minútu kým zhustne.

2. Nádobu pečenky vyložte papierom na pečenie a rozotrite do nej hustú kašu. Nechajte ju zhruba 30 minút chladnúť.

3. Stuhnutú polentu vyberte a rozkrájajte na kúsky. Opekajte ju na rozohriatom masle v pečenke zo všetkých strán dozlatista. Polentu môžete zapiecť hneď po dovarení, ale nebude krásne chrumkavá ako po vychladnutí a osmažení na masle.

4. Jahody očistite, umyte a nakrájajte na štvrtiny.

5. Opečenú polentu pocukrujte a ozdobte smotanou, jahodami a lístkami medovky.