Polenta s jahodami

4 porcie
50 minút
Polenta je starodávny recept pôvodom z Talianska. Dnes môžete suroviny kúpiť na každom rohu. Nazýva sa jedlom chudobných, pretože sa pripravuje iba z kukuričnej múky a vody. Je veľmi bohatá na bielkoviny a vlákninu a dochutiť je možné ju prakticky čímkoľvek, napr. sladkými jahodami, ktoré osvieži kyslá smotana. Skvelá letná desiata alebo sladký obed, keď ste na chalupe alebo pod stanom.
Suroviny:
150 g instantnej polenty
400 ml vody
2 lyžice masla
150 g jahôd
100 g kyslej smotany
1 lyžica práškového cukru
niekoľko lístkov medovky
Postup:
1. Polentu vsypte do vody a za stáleho miešania ju priveďte k varu. Povarte asi minútu kým zhustne.
2. Nádobu pečenky vyložte papierom na pečenie a rozotrite do nej hustú kašu. Nechajte ju zhruba 30 minút chladnúť.
3. Stuhnutú polentu vyberte a rozkrájajte na kúsky. Opekajte ju na rozohriatom masle v pečenke zo všetkých strán dozlatista. Polentu môžete zapiecť hneď po dovarení, ale nebude krásne chrumkavá ako po vychladnutí a osmažení na masle.
4. Jahody očistite, umyte a nakrájajte na štvrtiny.
5. Opečenú polentu pocukrujte a ozdobte smotanou, jahodami a lístkami medovky.