Polenta s jahodami

Polenta s jahodami

 

4 porcie

 

50 minút

Polenta je starodávny recept pôvodom z Talianska, dnes je však možné ju dostať na každom rohu. Nazýva sa „jedlom chudobných“, pretože sa pripravuje iba z kukuričnej múky a vody. Je veľmi bohatá na bielkoviny a vlákninu a dochutiť je možné ju prakticky čímkoľvek, napr. sladkými jahodami, ktoré osvieži kyslá smotana. Skvelá letná desiata alebo sladký obed, keď ste na chalupe alebo pod stanom.

Suroviny:

150 g instantnej polenty

400 ml vody

2 lyžice masla

150 g jahôd

1 lyžica práškového cukru

100 g kyslej smotany

niekoľko lístkov medovky

 

ETA Pečenka

hrniec 

Postup:

1. Polentu vsypte do vody a za stáleho miešania ju zahrievajte k varu. Povarte 1 minútu až zhustne.

 

2. Nádobu pečenky vyložte papierom na pečenie a rozotrite do nej hustú kašu. Nechajte ju zhruba 30 minút chladnúť.

 

3. Stuhnutú polentu vyberte a rozkrájajte na kúsky. Opekajte ju na rozohriatom masle v pečenke zo všetkých strán do zlata. Polentu môžete zapiecť rovno, ale potom nebude tak pekne chrumkavá.

 

4. Jahody odstopkujte, umyte a nakrájajte na štvrtiny.

 

5. Opečenú polentu pocukrujte a ozdobte smotanou, jahodami a lístkami medovky.