Pórový krém s rukolovým pestom

Pórový krém s rukolovým pestom

4 porcie

 


 

Ako málo stačí a výborná polievka, ktorá príjemne zahreje na tele, môže byť na svete, resp. na tanieri. Lahodný pórový krém chutí výborne sám o sebe, ale s originálnym rukolovým pestom a chrumkavými krutónmi pokročíte ešte o level vyššie a zážitok z polievky bude maximálny.

Suroviny:

1-2 lyžice masla
1 menšia cibuľa
1 veľký pór
1-2 strúčiky cesnaku
200 g ošúpaných zemiakov (2 stredne veľké kusy)
750 ml zeleninového vývaru alebo vody
1 lyžička nadrobno nakrájaného čerstvého tymianu (popr. sušeného)
štipka mletého muškátového orieška
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
30% smotana na zjemnenie

Rukolové pesto:
50 g rukoly
30 g blanšírovaných mandlí
30 g parmezánu
1 malý strúčik cesnaku
1 vetvička bazalky
80 g olivového oleja
soľ

Krutóny:
bageta
olivový olej
soľ

Postup:

1. V hrnci rozohrejte maslo (použiť môžete aj prepustené maslo, inak nazývané ghí). Cibuľu nakrájanú nadrobno nechajte zosklovatieť.
2. Pór nakrájajte na kolieska a pridajte do hrnca. Za občasného miešania pozvoľna restujte asi 5 minút.
3. Medzitým cesnak nakrájajte najemno. Zemiaky nakrájajte na malé kocky.
4. Do hrnca pridajte cesnak a asi minútu miešajte. Vložte zemiaky, zalejte vývarom alebo vodou, pridajte tymian, muškátový oriešok, soľ a pod pokrievkou varte asi 10 minút, kým zemiaky nezmäknú.
5. Polievku rozmixujte dohladka. Podľa chuti pridajte smotanu. Stačí 50 ml, ale kto má rád polievky hustejšie, môže pridať aj viac.
6. Rukolu vložte do food procesora spolu s mandľami, nadrobno nakrájaným alebo nastrúhaným parmezánom, nakrájaným cesnakom, bazalkou a olejom. Mixujte, kým nevznikne pesto. Nemixujte príliš dlho, aby z pesta nevznikla pasta. Príjemnejšia je trochu hrubšia konzistencia. Podľa chuti dosoľte.
7. Bagetu natrhajte na drobnejšie kusy. Na plechu pokvapkajte olejom, osoľte a premiešajte. Pečte v teplovzdušnom režime pri 190 °C 5-7 minút.
8. Polievku naservírujte do tanierov alebo misiek. Pokvapkajte podľa chuti pestom, posypte krutónmi a okoreňte.