Rajčinovo-šošovicový krém

Rajčinovo-šošovicový krém

4-6 porcií

30 minút
 

 

Suroviny:

2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa
1 mrkva (100 g)
50 g zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 lyžička mletého zázvoru
1 lyžička mletej rímskej rasce
1 lyžička mletého koriandra
½ lyžice rajčinového pretlaku
1 plechovka krájaných rajčín
60 g červenej šošovice (polenej)
2 bobkové listy
Soľ
Čerstvo mleté čierne korenie
Šťava z 1/2 citróna
Čerstvý koriander a semienka k servírovaniu

Postup:

1. Olivový olej rozohrejte v hrnci. Cibuľu nakrájajte nadrobno. Mrkvu a zeler nakrájajte na malé kocky a spolu s cibuľou restujte na strednom ohni asi 10 minút.
2. Do hrnca pridajte najemno nasekaný cesnak, zázvor, rímsku rascu, koriander a pretlak. Miešajte asi minútu. Zalejte krájanými rajčinami a potom naplňte plechovku 2x vodou a prilejte do hrnca. Vsypte šošovicu a bobkový list. Osoľte, okoreňte a pod pokrievkou pozvoľna varte asi 15 minút do zmäknutia.
3. Hotovú polievku dochuťte citrónovou šťavou a rozmixujte dohladka. Na tanieri posypte semienkami a koriandrom.