Quesadilla s tekvicou, špenátom a avokádovou salsou

Blogerka Martina z profilu Zdravě živená pre vás pripravila recept na skvelú mexickú quesadillu. Či už si ju vychutnáte ako teplú večeru alebo výdatnú desiatu, to je už na vás, ale pokiaľ ste milovníci zaujímavých kombinácií a pikantných jedál, tak si tento recept zaručene obľúbite.
Suroviny:
200 g tekvice Hokkaido
olivový olej
soľ
40 g baby špenátu
120 g červenej fazule - sterilizovanej
80 g syru feta
Avokádová salsa:
1 a 1/2 zrelého avokáda
1 a 1/2 lyžice limetkovej alebo citrónovej šťavy
soľ
1 šalotka
paprička jalapeňos
hrsť čerstvého koriandra
1/2 lyžičky mletej rímskej rasce
K servírovaniu:
3 celozrnné tortilly
Postup:
1. Tekvicu nakrájajte na malé kocky. V miske pokvapkajte asi 1/2 lyžice olivového oleja, osoľte a premiešajte. Rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 190 °C pečte 15 minút.
2. Avokádo roztlačte vidličkou. Pokvapkajte limetkovou alebo citrónovou šťavou, osoľte a premiešajte. Šalotku a jalapeňos nakrájajte najemno. Koriander nasekajte nadrobno. Šalotku, chilli papričku, koriander a rímsku rascu vmiešajte do avokáda.
3. Špenát nakrájajte nadrobno a vložte do misy. Fazuľu prepláchnite studenou vodou a nechajte odkvapkať. K špenátu pridajte fazuľu a pečenú tekvicu, ľahko osoľte.
4. Na každú z tortil natrite do polovice tretinu avokádovej salsy. Na avokádovú salsu rozprestrite tretinu tekvicovo-špenátovej zmesi. Posypte časťou rozmrveného syru feta a priklopte. Dlaňami ľahko stlačte a potom opatrne preložte do sendvičovača. Niekoľko minút zapekajte dozlata.
5. Servírujte napríklad s cesnakovým dipom z kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.