Trhací chlieb s medvedím cesnakom

Trhací chlieb s medvedím cesnakom

4 porcie

180 minút
 

Možno sa stane trhací chlieb hitom vašich grilovačiek a možno sa stane stálicou vo vašom rodinnom jedálnom lístku. Po celý rok si síce nemôžeme vychutnať sezónu medvedieho cesnaku, ale nebojte sa improvizovať a namiesto zmesi s touto skvelou bylinkou použite rôzne domáce pestá.

Suroviny:

Cesto:
20 g droždia
1/2 lyžičky cukru
230 ml vlažnej vody
150 g žitnej chlebovej múky
150 g celozrnnej špaldovej múky hladkej
100 g svetlej múky hladkej (pšeničná alebo špaldová)
1 lyžička soli
2 lyžičky olivového oleja

Na premazanie:
100 g medvedieho cesnaku
1 lyžička čerstvého tymianu (alebo iná bylinka – napr. oregano, bazalka, ...)
80 g olivového oleja
štipka soli
30 g parmezánu

Postup:

1. Droždie rozmrvte do misky, premiešajte s cukrom a zalejte vlažnou vodou. Nechajte 15-20 minút kysnúť.
2. V mise zmiešajte múku a soľ. Prilejte vzniknutý kvások, olivový olej a nechajte robot 10 minút miesiť cesto. Potom vyberte hák a misu zakryte fóliou. Cesto nechajte kysnúť 1-1,5 hodiny.
3. Pripravte si zmes na potretie. Medvedí cesnak a lístky tymianu vložte do mixéra, zalejte olejom a rozmixujte. Pridajte štipku soli, parmezán a premiešajte.
4. Formu na chlebíček (s veľkosťou 23x8 cm) vyložte papierom na pečenie.
5. Cesto preklopte na pomúčenú pracovnú plochu, krátko prepracujte a vyvaľkajte na plát tenký asi 50x40 cm, hrubý približne 3 cm. Rovnomerne potrite cesnakovým olejom. Nakrájajte na 4 vodorovné pásy a z nich odkrajujte asi 7-centimetrové kúsky. 
6. Obdĺžniky poukladajte po niekoľkých kúskoch na seba a vložte do vystlanej formy na pečenie. 
7. Pečte pri 180 °C 45 minút. Nechajte vychladnúť a potom vyberte z formy.