Slaná granola

Slaná granola

1 pohár

45 minút
 

Pre tých, čo dávajú prednosť slaným raňajkám alebo tých, čo hľadajú originálny prvok pre oživenie šalátov, obložených chlebíčkov, pečenej zeleniny a ďalších dobrôt, padne vhod chrumkavá granola na slano. Chutí skvele s jogurtom alebo tvarohom spolu so zeleninou. A perfektne poslúži pre finálny touch pri servírovaní zeleninových polievkových krémov.

Suroviny:

180 g ovsených vločiek
100-110 g semienok - použila som tieto:
40 g tekvicových semienok
30 g slnečnicových semienok
20 g zlatých ľanových semienok
10 g konopných semienok
10 g sezamu - mix bieleho a čierneho
80-90 g orechov - použila som tieto:
30 g pekanových orechov
30 g vlašských orechov
30 g mandlí

Marináda:
1 bielok
1 lyžica javorového sirupu
70 g olivového oleja 
1/2 lyžičky soli
1 lyžička najemno nakrájaného čerstvého tymianu
1 lyžička mletého rozmarínu
1 lyžička mletej rímskej rasce
1/2 lyžičky sušeného cesnaku
čerstvo mleté čierne korenie
štipka mletého čili

Postup:

1. Vločky zmiešajte so semienkami a nahrubo nasekanými orechmi. 
2. V mise vidličkou alebo metličkou prešľahajte ingrediencie na marinádu (čierne korenie a čili pridajte podľa chuti).
3. Suchú zmes dôkladne obaľte v marináde. Rozprestrite na vyšší plech vyložený papierom na pečenie.
4. Pečte pri 150 °C (teplovzdušný ohrev) cca 30 – 35 minút. Počas pečenia každých 10 minút premiešavajte, aby sa granola rovnomerne presušila.
5. Granolu nechajte vychladnúť a potom presypte do uzatvárateľného pohára alebo škatuľky. Vydrží v suchu niekoľko týždňov.