Šošovicová polievka

Šošovicová polievka v španielskom kabáte odráža temperament a vrelosť južanských národov, hrejivú atmosféru tak spoľahlivo vytvorí aj pri vašom rodinnom stole. Je rovnako výživná a sýta ako nám známy zahustený variant, paprika a paradajky v nej obsiahnuté sú však vítaným odľahčením.
Suroviny:
1 lyžica olivového oleja
100 g chorizo klobásky
1 cibuľa nakrájaná najemno
3 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky
1 väčšia mrkva nakrájaná na hrubšie kolieska
1 červená paprika nakrájaná na prúžky
200 g zemiakov nakrájaných na kocky
150 g krájaných paradajok
1 lyžička mletej sladkej papriky
300 g zelenej šošovice
1 bobkový list
1,25 l zeleninového vývaru
soľ, čierne korenie podľa chuti
hrsť sekanej petržlenovej vňate
multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro
Postup:
- Zapnite hrniec na program Varenie bez veka. Zahrejte olivový olej, pridajte chorizo a minútu opekajte. Prihoďte cibuľu a chvíľu restujte, potom pridajte cesnak, mrkvu, po minúte pridajte papriku a zemiaky.
- Vypnite program Varenie bez veka. Do hrnca pridajte krájané paradajky, mletú papriku, prepláchnutú a odkvapkanú šošovicu, bobkový list, prilejte vývar, osoľte a okoreňte.
- Nasaďte veko a zapnite program Tlakové varenie na 15 minút. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP a nechajte uvoľniť tlak prirodzene. Po 10 minútach otočte ventil a vypustite zvyšný tlak. Odoberte veko. Servírujte posypané sekanou petržlenovou vňaťou.