Špenátový dhal z červenej šošovice

Sýty a výživný, napriek tomu pomerne ľahko stráviteľný, a navyše nekonečne variabilný – presne to sú hlavné charakteristiky indického dhalu alebo strukovinovej kaše. Vyskúšajte napr. variant z červenej šošovice oku aj chuti lahodiaci v kombinácii so špenátom.
Suroviny:
100 g červenej šošovice
1 lyžica rastlinného oleja
½ lyžičky rímskej rasce
¼ lyžičky horčicových semienok
3 strúčiky cesnaku (prelisované)
1 zelené chilli
1 veľká paradajka
100 g nakrájaného čerstvého špenátu
soľ podľa chuti
¼ lyžičky kurkumy
300 ml vody
¼ lyžičky korenia garam masala
šťava z ½ citróna
koriander na ozdobenie
multifunkčný tlakový hrniec ETA Tauro
Postup:
- Šošovicu prepláchnite a nechajte ju odkvapkať. Zapnite program Varenie bez veka a nechajte rozpáliť olej, pridajte rímsku rascu, horčicové semienka a chvíľu restujte. Pridajte cesnak, chilli a nechajte ich rozvoňať. Ďalej pridajte nakrájanú paradajku, premiešajte a ešte minútu restujte. Potom pridajte aj špenát, soľ, kurkumu a opekajte 2 minúty. Do hrnca vsypte odkvapkanú šošovicu, zalejte vodou, premiešajte. Vypnite program Varenie bez veka.
- Nasaďte veko a nastavte program Tlakové varenie na 10 minút. Po skončení programu stlačte tlačidlo STOP, vypustite paru a odoberte veko. Zapnite opäť program Varenie bez veka. Dosoľte, pridajte korenie garam masala, pokvapkajte citrónovou šťavou, premiešajte a počkajte, kým dhal získa požadovanú konzistenciu. Podávajte ozdobené sekaným koriandrom spoločne s ryžou alebo naanom.